Mordet på Olof Palme

Chefsåklagaren: Gula linjen nyckeln till mordgåtan

Av: 

Sara Milstead

NYHETER

En gul linje på kartan över Tunnelgatan/Sveavägen markerar den bärande delen i Krister Peterssons teori om vem som mördade Olof Palme.

Längs den sträckan måste Stig Engström ha befunnit sig för att kunna ge en vittnesbeskrivning av nyckelvittnet Lars Jeppsson – något som endast mördaren ska ha kunnat gjort.

– Allt talar för att det är mördaren som Jeppsson ser, säger Krister Petersson.

Krister Peterssons bedömning är att Engströms många motstridiga vittnesuppgifter gör honom till pusselbiten som inte passar in i bilden – den som spanarna borde ha sett från början.

Chefsåklagarens bild styrks av den gula linjen – den sträcka längs Tunnelgatan som Engström måste ha befunnit sig längs för att kunna peka ut och ge ett signalement på vittnet Lars Jeppsson. Stig Engström påstod i vittnesmål att han fått signalementet på Jeppsson från Lisbeth Palme, något som utredarna aldrig funnit stöd för. Lisbeth Palme hade aldrig pratat med någon privatperson på brottsplatsen, än mindre gett något signalement.

Lars Jeppsson är ett nyckelvittne i utredningen som fått för lite uppmärksamhet, enligt Krister Petersson. När Jeppsson hörde pistolskotten blev han rädd och gömde sig bakom en byggbarack. När han böjde sig framåt såg han en man – Palme – falla till marken. Kort därpå ska han hört en person komma springande och Jeppsson tog därför åter skydd.

Bilder tagna vid mordplatsen på Sveavägen direkt efter mordet.
Bilder tagna vid mordplatsen på Sveavägen direkt efter mordet.

Gömde sig

Stig Engström ska enligt egen utsago ha tittat in på Tunnelgatan österut och då fått syn på Lars Jeppsson, som gömde sig bakom en byggbarack med sikten skymd mot Sveavägen.

Engström beskrev personen som han såg under några sekunder som ”en man i 20-årsåldern med mörkblå täckjacka”.

På den handritade skissen från 1986 kan iakttagelsen av Jeppsson bara ha gjorts av någon som rört sig längs den gula linjen.

Enligt Jeppsson själv ska han ha mött Engströms blick när denne sprang uppför trappan i slutet av Tunnelgatan. Därför, konstaterar Krister Petersson i sin föredragning, ”om man därtill lägger Jeppssons uppgifter om när han befann sig i korsningen och var han befann sig i korsningen, så blir den enda rimliga slutsatsen att Stig Engström sett Jeppsson uppifrån trappkrönet”.

Gunnar Wall: Inte övertygad

– Allt talar för at det är mördaren som Jeppsson ser komma springande, säger Krister Petersson.

Men Palmekännaren Gunnar Wall låter sig inte övertygas av Krister Peterssons teori.

– Det låter som en önskan att dra det hela i land, men ganska många frågetecken kvarstår, säger han.

Gunnar Wall anser att Stig Engströms utpekande av Jeppsson snarare talar för att ”Skandiamannen” är oskyldig.

– Jag tyckte att det gjorde resonemanget svagare. Petersson vill ju få det till att Engström, om han stod på andra sidan Sveavägen, skulle vara skymd av bilar. Men det finns ju en annan möjlig förklaring, säger han.

Han menar att Engström lika gärna hade kunnat befinna sig på mordplatsen och därifrån observerat nyckelvittnet Lars Jeppsson.

Stig Engström i en rekonstruktion med SVT på Tunnelgatan.

Fokus på Palme

– Allt fokus just då var på Palme, Lisbeth och kanske in mot Tunnelgatan, dit gärningsmannen ska ha flytt. Om Engström stod längst ut på trottoaren och tittade in mot Tunnelgatan kan det inte uteslutas att han såg Jeppsson, säger Gunnar Wall.

Lisbeth Palme har själv i rättegång uppgett att hon observerat en man som befann sig på Tunnelgatan, som stirrade utåt mot Sveavägen.

– Det är rimligt att tro att det var Jeppsson. Om Lisbeth kunde se in på Tunnelgatan därifrån med fri sikt är det inte uteslutet att även Engström kunnat göra det.

Palmekännaren Gunnar Wall.

Bar vapen

Sedan ställer teorin många andra frågor, menar Gunnar Wall.

– Om Engström är skyldig måste han haft med sig ett vapen – trots att det inte fanns några uppgifter om att han hade ett vapen eller brukade gå omkring med ett vapen.

– Han kanske ringde sin vän vapensamlaren och sa: ”Jag behöver ett vapen, kan du fixa det till mig i kväll?”. Men i så fall, skulle vännen ha gjort det, verkligen?

Även detta scenario skulle ha förutsatt att Stig Engström visste var Palme skulle befinna sig under kvällen.

– Visst – det kan ju ha gått till på det viset. Men det känns som att Petersson bestämt sig för att få ihop sitt case, säger Gunnar Wall.

 

PODD Frågorna som kvarstår efter Palmeutredningen

Efter 34 års ovisshet, en uppsjö av olika teorier och konspirationsteorier och ett underlag som kallats för världens största mordutredning så skulle vi till slut få ett svar på vem som mördade Olof Palme. Åklagaren gav oss ett namn, men innebär det att historien nu är över? Vi går igenom den historiska dagen i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hemliga spåret i Engströmutredningen: Stay Behind

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Olof Palme

Krister Petersson

Gunnar Wall

Stig Engström, ”Skandiamannen”

Lisbeth Palme

Olof Palme