Coronapandemin

Italiens döda i coronaviruset allt äldre

Av: 

TT

NYHETER

Medelåldern bland coronavirusets dödsoffer i Italien har stigit under våren, visar en ny studie från landets hälsoinstitut.

Samtidigt insjuknar allt yngre personer.

Under våren har medelåldern bland de som avlidit i covid-19 i hårt drabbade Italien gradvis stigit, enligt ny data från ISS, Italiens motsvarighet till Folkhälsomyndigheten. De som avled före 4 maj var i genomsnitt 79,8 år – därefter har genomsnittsåldern stigit till 82,5.

Bland de nya diagnosticerade fallen tycks trenden däremot gå åt motsatt håll. Jämfört med utbrottets första period har medelåldern bland nya fall sjunkit radikalt – minst 6–7 år, enligt studien.

Det betyder alltså att de italienare som blir sjuka i dag i genomsnitt är betydligt yngre än de som insjuknade tidigare under våren, framför allt under den första svåra perioden i mars.

Studiens författare konstaterar att detta går hand i hand med dagens lägre dödlighet – ju yngre de sjuka är, desto större chans att tillfriskna. ISS påpekar även att den senaste månadens allt lägre tryck på sjukvården har inneburit att regionerna har kunnat diagnostisera allt fler mindre allvarliga fall, vilket rimligen återspeglas i den lägre dödligheten.

Vad som ligger bakom det förändrade åldersmönstret är inte helt klarlagt, men studien lyfter några potentiella förklaringsmodeller: allt större kapacitet för att behandla viruset, bättre organisering på grund av gradvis minskad belastning på sjukvården, samt ökad provtagning av framför allt gamla och multisjuka patienter.

"Detta kan ha lett till ökningen i medelålder bland de bekräftat smittade som har avlidit", skriver författarna.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

ANNONS EXTERN LÄNK

PCR-testning för reseintyg - provsvar inom 48 timmar.

Kry

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Italien

Coronaviruset

Lombardiet