Spanien

Spanien öppnar redan om en vecka

Av: 

TT

I Barcelona är stränderna redan fullpackade, men turistindustrin skriker efter gäster. Bild från i lördags.

Foto: Emilio Morenatti

NYHETER

Spanien öppnar sina gränser mot EU:s Schengenländer redan om en vecka, den 21 juni.

Undantaget är grannlandet Portugal som på egen begäran väntar till den 1 juli.

Premiärminister Pedro Sánchez meddelade beslutet under en videokonferens med regionala ledare på söndagen, rapporterar El País och andra medier i Madrid.

Tidigare har beskedet varit att gränserna skulle öppna den 1 juli. Det datumet gäller fortfarande för länder utanför EU. Men då kommer bland annat smittoläget i landet den resande kommer från att beaktas innan resenärer släpps in.

Vid mötet var Sánchez särskilt orolig över situationen i Nord- och Sydamerika samt enskilda länder som exempelvis Ryssland.

Den 1 juli är även datumet då gränsen mot Portugal öppnas, att det sker först då är på den portugisiska regeringens begäran – Portugal har inte drabbats alls lika hårt av covid-19 som sitt stora grannland. En ceremoni ska hållas för att markera öppnandet av gränsen, bland andra Spaniens kung Felipe VI och Portugals premiärminister António Costa ska delta.

Under dagens möte kom även beskedet om att det nationella nödläge som rått sedan mitten av mars ska upphöra den 21 juni.

Det går att resa till Spanien redan nu, men då gäller i de flesta fall fortfarande hårda karantänsregler.

Trycket har varit hårt på Spanien att öppna upp, eftersom sommarens turistsäsong nu drar i gång. Balearerna, däribland Mallorca, har redan fått prova att göra undantag från karantänsreglerna.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Spanien

Turism & resor

Madrid

Mallorca

Coronaviruset

EU