Mina, 19, om att ta studenten mitt i en pandemi: ”Surrealistiskt”

Studenterna springer ut som vanligt nu i juni – men det är också det enda som är sig likt i år. Att ta studenten under en pandemi ställer mycket på ända.

Mina Asp Romefors, 19, tog studenten från Södra Latins gymnasium i Stockholm. Dagen blev väldigt lyckad, men coronavirusets påverkan var ständigt närvarande.

– Man får omvärdera delvis vad det innebär att ta studenten, men också hur man visar vördnad, säger Mina.

Aftonbladet bad Mina och några andra studenter dokumentera sina ovanliga studentfiranden.

För Mina Asp Romefors, 19, började studentdagen redan runt fem på morgonen. Då var det dags att göra sig redo för champagnefrukost.

– Efter många veckor av att inte träffa någon från skolan alls, varken klasskompisar eller lärare, kändes allt extra ceremoniellt, säger Mina.

Mina Asp Romefors efter utspringet.
Mina Asp Romefors efter utspringet.

Mina hade inte träffat sina klasskamrater på 12 veckor när de på studentdagen möttes i en öde skola.

– Man var väldigt emotionell när man gick i trappan. Det var verkligen surrealistiskt att gå där ensamma i en tom byggnad.

Södra Latin demonstrerade mot att anhöriga inte tilläts på utspringet.
Södra Latin demonstrerade mot att anhöriga inte tilläts på utspringet.

Anhöriga skulle inte få vara med på utspringet. Men efter en corona-vänlig demonstration utanför skolan lyckades studenterna ändra beslutet dagen innan utspringet. Varje elev fick ha två anhöriga på skolgården med två meters avstånd från övriga samlade.

– Studenten är en högtid som ger väldigt mycket liv och ett tydligt sommartecken. Det var bara obehagligt att det var så öde.

”Lite panikkänslor”

På mottagningen var pandemin närvarande. Det saknades gäster som bodde runt om i landet och Mina kunde inte tacka för tal eller presenter på det sätt hon är van vid – genom kramar.

– Jag fick ge farmor en coronahälsning när hon hade hållit tal. Det kändes jättetöntigt, säger Mina och syftar på att man slår ihop armbågarna mot varandra.

Sociala sammanhang har lyst med sin frånvaro och Mina tyckte att det kändes märkligt att nu vara nära och träffa så många människor.

– Det var lite panikkänslor att veta att jag kanske blir sjuk. Det förstör glädjen och den att visa tacksamhet till de som har hjälp en genom hela skoltiden.

Utspring på Södra Latin.
Utspring på Södra Latin.

Mina hade tänkt bo i Italien och plugga italienska efter hon tagit studenten, men nu ser framtidsplanerna annorlunda ut. Hon har sökt flera jobb till sommaren, men har ännu inte lyckats få något. Till hösten har hon sökt in till Journalisthögskolan i Stockholm.

– Jag är rädd för att inte få jobb och jag är rädd för att konkurrensen på universitet kommer att vara otroligt hög i år, säger Mina Asp Romefors och tillägger:

– Vi får se vad som händer när man blir vuxen i en finansiell kris.

Publisert:

LÄS VIDARE