Puigdemont släppt efter förhör i Belgien

avTT

Foto: Francisco Seco/AP/TT
Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont. Arkivbild.

Kataloniens förre regionpresident Carles Puigdemont, som befinner sig i exil i Belgien, har släppts på fri fot efter att i torsdags morse ha infunnit sig hos landets myndigheter med anledning av den arresteringsorder som Spaniens högsta domstol utfärdat mot honom.

Efter att formellt ha informerats om arresteringsordern, och klargjort att han motsätter sig utlämning till Spanien, fick han tillbringa natten frihetsberövad, rapporterar El País.

Strax före lunch på fredagen släpptes han på villkor att han rapporterar var han befinner sig, är beredd att dyka upp till kommande förhör och ber om tillåtelse om han vill lämna landet. Det är samma villkor som utfärdades efter en tidigare arresteringsorder.

Den nya ordern utfärdades i måndags med grund i anklagelser om uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Det är samma brott som flera av Puigdemonts tidigare kollegor i regionregeringen dömts till fängelsestraff på mellan 9 och 13 år för med anledning av deras roll i att bland annat organisera en självständighetsomröstning hösten 2017.

Stora protester väntas under fredagen i Barcelona mot domarna.