Swedish match får kalla snus mindre farligt än cigg – i USA

Snusjätten Swedish match får marknadsföra snus som ett mindre farligt alternativ till cigaretter i USA.

Efter fem år har den amerikanska mat- och läkemedelsmyndigheten FDA beviljat ansökan.

– Jag tycker det är intressant att i en tid då tobaksregleringarna blir tuffare och tuffare så väljer FDA att ge oss den här särskilda statusen, säger Patrik Hildingsson på Swedish match.

Snus.
Snus.

Swedish match ansökte 2014 om att få marknadsföra sitt snus i USA som ett mindre skadligt alternativ till cigaretter. Ansökan på drygt 120 000 sidor ska enligt snusjätten innehålla ”deras samlade forskning om svenskt snus”.

Nu – fem år senare – har amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA gett Swedish match rätt att marknadsföra åtta av företagets snussorter som ett mindre skadligt alternativ till andra tobaksprodukter.

– Främst cigaretter, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör på Swedish match.

– Vi ser det som ett vetenskapligt erkännande för den forskning som kring svenskt snus.

FDA har godkänt att åtta av företagets ”Generalsorter” i USA klassas som modifierade risk tobaksprodukter, MRTP. För Swedish match innebär det att de i sin marknadsföring får säga att ”användandet av Generalsnus i stället för cigaretter utsätter dig för en lägre risk för munhålecancer, hjärtsjukdom, lungcancer, emfysem och kronisk bronkit”, enligt ett pressmeddelande från FDA.

– Dagens beslut visar på möjligheten för företag att marknadsföra specifika tobaksprodukter som mindre skadliga för konsumenter, men bara efter vår omfattande vetenskapliga utvärdering, säger Ned Sharpless, ställföreträdande FDA-kommissionär i ett pressmeddelande.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN