Snus

Swedish match får kalla snus mindre farligt än cigg – i USA

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Snusjätten Swedish match får marknadsföra snus som ett mindre farligt alternativ till cigaretter i USA.

Efter fem år har den amerikanska mat- och läkemedelsmyndigheten FDA beviljat ansökan.

– Jag tycker det är intressant att i en tid då tobaksregleringarna blir tuffare och tuffare så väljer FDA att ge oss den här särskilda statusen, säger Patrik Hildingsson på Swedish match.

Snus.

Snus.

Foto: Sakkawokkie / iStockphoto

Swedish match ansökte 2014 om att få marknadsföra sitt snus i USA som ett mindre skadligt alternativ till cigaretter. Ansökan på drygt 120 000 sidor ska enligt snusjätten innehålla ”deras samlade forskning om svenskt snus”.

Nu – fem år senare – har amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA gett Swedish match rätt att marknadsföra åtta av företagets snussorter som ett mindre skadligt alternativ till andra tobaksprodukter.

– Främst cigaretter, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör på Swedish match.

– Vi ser det som ett vetenskapligt erkännande för den forskning som kring svenskt snus.

FDA har godkänt att åtta av företagets ”Generalsorter” i USA klassas som modifierade risk tobaksprodukter, MRTP. För Swedish match innebär det att de i sin marknadsföring får säga att ”användandet av Generalsnus i stället för cigaretter utsätter dig för en lägre risk för munhålecancer, hjärtsjukdom, lungcancer, emfysem och kronisk bronkit”, enligt ett pressmeddelande från FDA.

– Dagens beslut visar på möjligheten för företag att marknadsföra specifika tobaksprodukter som mindre skadliga för konsumenter, men bara efter vår omfattande vetenskapliga utvärdering, säger Ned Sharpless, ställföreträdande FDA-kommissionär i ett pressmeddelande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Barn till snusande mamma får högre blodtryck

ÄMNEN I ARTIKELN

Snus

Tobak

USA

Swedish Match