Föräldrar: ”Livsfarligt trafikkaos vid skola”

Parkeringskaoset vid Malmö International School i Limhamn gör att föräldrar och barn tvingas kryssa fram mellan bilar för att ta sig till skolan.
Parkeringskaoset vid Malmö International School i Limhamn gör att föräldrar och barn tvingas kryssa fram mellan bilar för att ta sig till skolan.

Sexåringar får kryssa mellan rullande bilar för att ta sig till skolans grind. Nu larmar föräldrar till barn på Malmö International School om en livsfarlig trafiksituation.

– Det är jättefarligt. Ni ser ju själva hur det ser ut här, säger Fredrik Arrigucci, förälder.

I en strid ström rullar bilarna in på parkeringen utanför MIS, Malmö International School i Limhamn. Alla parkeringsplatser är fulla. De flesta föräldrar stannar istället längs med en häck bakom de parkerade bilarna.

Barn, en del så unga som fem år, kryssar mellan bilar för att ta sig fram till skolans grind. Ett fåtal föräldrar håller dem i handen fram till grinden men merparten sitter kvar i bilarna. Detta för att kunna köra iväg snabbt.

– Situationen är hemsk. Det är katastrof. Det är jättesvårt att hitta en parkering här. Man får köra runt, runt och det är svårt när man ska skynda sig till jobbet, säger en mamma som släpper av två barn, 10 och 5 år gamla.

Fredrik Arrigucci
Fredrik Arrigucci

Fredrik Arrigucci kommer med två barn i handen. Han har parkerat i kvarteret på andra sidan skolan, betalat p-avgift och följer barnen fram till skolgrinden.

Vilket är både tidskrävande och dyrt.

– Det är ohållbart. De har valt att flytta skolan hit utan att tänka på konsekvenserna. Skolan har hela Malmö som upptagningsområde, säger Fredrik Arrigucci.

Samtidigt som skolan har sagt att föräldrar ska följa sina lågstadiebarn till grinden finns det inga parkeringar. Det skapar en livsfarlig situation med stressade föräldrar, springande barn och bilar, förklarar Fredrik Arrigucci. Han är rädd är något barn ska bli påkört och samtidigt frustrerad över att politikerna inte tar tag i problemet.

Förstår föräldrarnas situation

I flera mejl har Fredrik Arrigucci påtalat problemet med parkeringen dels för grundskolenämnden och dels för stadsbyggnadsnämnden – utan resultat.

– Det är oförmågan att att lösa problemet jag vill lyfta. De har försökt att spela pingpong med frågan, säger han.

Sara Wettergren (L), kommunalråd för skola och utbildning, har förståelse för föräldrarnas frustration.

– Jag förstår att de känner sig oroliga. Vi har haft många tankar om vad vi ska göra åt det. Vi har bett gatukontoret om att möjligöra för korttidsparkering på morgonen, säger Sara Wettergren (L), kommunalråd.

Enligt henne har gatukontoret bollat tillbaka frågan till grundskolförvaltningen. Ansvariga på gatukontoret ska ha sagt att de inte har ansvar för det – att det är upp till skolan att se till att det finns parkeringsplatser.

– Det är ett moment 22. Kan man säga. Vi har verkligen försökt.

Temporär lösning

Sara Wettergren berättar att MIS bara temporärt är placerad på Limhamn - i en skolbyggnad som är byggd för ha ett upptagningsområde i närområdet. Tanken är att MIS ska flytta till Hyllievång om några år.

– Jag förstår att det är omständigt att parkera på andra sidan och att det innebär en kostnad i p-avgift. Det är inget vi kan sanktionera, säger hon.

Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden, menar att det bästa vore om föräldrarna planerade sin tid bättre och parkerar lagligt, längre bort från skolan.

– Det som är säkrast för barnen att man inte skjutsar sitt barn ända fram. De olyckor vi har haft är för att det är föräldrar som kör på andras barn - för att man kör bilen för långt fram, säger Andreas Schönström (S).

Han förklarar att tekniska nämnden inte vill jäklas med föräldrar men att det är upp till skolan att ordna parkering på sin mark.

Tillbaka till parkeringskaoset utanför skolan.

Fredrik Arrigucci pekar upp mot ett hörn intill skolan – några meter från infarten. Det ser ut som en grusplan om cirka 10 gånger 30 meter.

– Där hade man kunnat lägga en tillfällig korttidsparkering. Bara upp med en skylt, säger han.

Publisert: