Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Storstrejk mot president Moreno

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2020-04-03 | Publicerad 2019-10-09

Demonstranter bränner en barrikad i Ecuadors huvudstad Quito.

Demonstranter i Ecuador lamslog delar av landet i en massiv, nationell strejk mot president Lenín Moreno.

Ilskan rör främst indragna bränslesubventioner, men är ett direkt hot mot Morenos presidentskap.

Demonstranter och säkerhetsstyrkor drabbade samman i huvudstaden Quito och flera andra städer under onsdagen. Kraven är att Morenos regering drar tillbaka de åtstramningar som utlysts, främst då avslutandet av bränslesubventioner. Men det verkliga kravet, som växt under en veckas protester, är att Moreno avgår.

Regeringen har svarat med att utfärda utegångsförbud i strategiska områden under dygnets mörka timmar, vilket inte skrämde demonstranterna. På tisdagen stormade grupper parlamentet, för att sedan drivas ut av kravallpolis sent på kvällen.

Regeringsflytt

Moreno utlyste redan i torsdags undantagstillstånd, som inte har fått demonstranterna att rygga tillbaka. Under tisdagen utfärdade han även utegångsförbud under kvälls- och nattetid i alla områden runt myndighetsbyggnader och andra för styret viktiga platser.

Under onsdagen kom flera tusen demonstranter till huvudstaden för att visa sitt missnöje mot regeringen, enligt en företrädare för ursprungsbefolkningsorganisationen Conaie. Även fackföreningar och lantarbetarorganisationer deltar i protesterna.

Presidenten har också förflyttat regeringens verksamhet till staden Guayaquil nära Stilla havskusten på grund av protesterna.

Maktkamp

Konflikten förvärras av ett politiskt spel som pågår i landet. Moreno anklagar den tidigare presidenten Rafael Correa för att ligga bakom protesterna i ett försök att störta presidenten i en statskupp. Correa påstås också få stöd av Venezuelas kontroversielle ledare Nicolás Maduro.

Latinamerikanska länder som Argentina och Brasilien ser samtidigt Moreno som en politisk frände i kampen mot Venezuelas ledare.

Protesterna i Ecuador med sina 17 miljoner invånare inleddes den 3 oktober, sedan regeringen efter en överenskommelse med Internationella valutafonden (IMF) infört flera reformer, allt i syfte att minska Ecuadors underskott och utländska skulder.

Följ ämnen i artikeln