Nyheter

Abyi Ahmed kan bredda bilden av Etiopien

avTT

Foto: Mulugeta Ayene
Svensketiopiske Teshale Biazen gladdes åt att Etiopiens premiärminister Abyi Ahmed (på bilden) fick Nobels fredspris. Arkivbild.

Att Abyi Ahmed tilldelats Nobels fredspris kommer förändra världens syn på Etiopien, enligt Teshale Biazen.

– Det är bra att alla får se att Etiopen inte bara har problem, säger svensketiopiern.

Det finns över 20 000 svenskar med etiopisk bakgrund i Sverige. En av dem är 36-årige Teshale Biazen som i dag bor i Södertälje. Han flyttade till Sverige för att studera för flera år sedan. Sedan dess har han inte bara tagit flera magisterexamina, utan driver också företag och är verksam som diakon i Nacka på frivillig basis.

När han på fredagen nåddes av beskedet att Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tilldelats Nobels fredspris var den spontana reaktionen ren glädje.

– Det är bra för landet och för honom. Jag är jätteglad. Att alla kommer att prata om honom betyder mycket. Hela världen kommer att se att Etiopien inte bara har problem utan också kan ha bra sidor, säger han.

Ur hans perspektiv har Abyi Ahmeds insatser redan gjort skillnad.

– Nu kan fler sova gott på natten. När man träffar eritreaner i dag är det en mer broderlig känsla. Det här är en bra början och förhoppningsvis kan vi också slippa krig i framtiden, säger Teshale Biazen.

Han poängterar dock att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

– Att jag tycker att han är bra som person betyder inte att staten gör allt rätt. Det finns fortfarande problem, men att han uppmärksammas för detta är bra. Det är bra för unga att se att någon gör det bra, säger Teshale Biazen.