S: TBE-vaccin är för dyrt – se över marknaden

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-07-10 10.30

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. Arkivbild.

Det skiljer tusenlappar i pris på vaccin över landet. Socialdemokraterna anser att kostnaden generellt är för hög, bland annat för vaccin mot TBE och RS-virus, och vill se över den privata marknaden.

Antalet fästingburna TBE-fall har mer än fördubblats de senaste tio åren. Samtidigt skiljer sig kostnaden för vaccinationer kraftigt över landet.

En grundvaccination mot TBE för en tvåbarnsfamilj kostar nästan 6 500 kronor i region Jämtland Härjedalen, visar en kartläggning av Läkemedelsvärlden. I vissa regioner är vaccinationen helt kostnadsfri för barn och unga.

– Vi kan inte ha en ordning där vaccin mot TBE eller bältros blir en klassfråga, samtidigt som vaccinationsbolag gör miljonvinster, säger S talesperson Fredrik Lundh Sammeli.

Socialdemokraterna kräver att en utredning ser över den privata vaccinationsmarknaden för att få mer jämlika priser och på sikt få ned kostnaden.

– Det är några få privata aktörer som verkar kunna tjäna rätt mycket pengar på människors oro, säger Sammeli.

Partiet anser också att risken finns att människor avstår att vaccinera sig på grund av priset.

– Det är för dyrt att vaccinera sig, vi behöver en annan ordning, säger S gruppledare Lena Hallengren.

Hon öppnar också för att fler vaccin framöver ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Hon ger RS-virus som ett exempel på en infektionssjukdom där vaccin ger effekt väldigt snabbt.

– Det är tydligt hur spädbarn drabbas och du märker samma år som många har vaccinerat sig att du får färre inläggningar i vården, säger Hallengren.

Följ ämnen i artikeln