Fängelse för flera med Foxtrotkoppling

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2024-07-10 11.13

Fyra män döms. Arkivbild.

27-åringen misstänktes planera mord på rivaler i Kalmar och Sundsvall från sin tillfälliga bostad i Spanien.

Samtidigt skakas ett bostadsområde i Kalmar av skjutningar och mordförsök.

Nu döms fyra män med koppling till Foxtrot-nätverket till fängelse för bland annat anstiftan av försök till mord, grovt narkotikabrott och flera grova vapenbrott.

Det ser från början ut som en lokal konflikt mellan rivaliserande nätverk i Kalmar – flera skjutningar, misshandelsfall och mordförsök avlöser varandra. När härvan nystas upp upptäcks dock hur händelserna i den småländska staden kan knytas till det stora polistillslaget i Sundsvall förra året, då det framkom att mord via både skjutningar och sprängningar planerats på gängkriminella i det rivaliserande nätverket Dalen.

När polisen avlyssnar nätverket framträder hur en 27-åring från Kalmar fungerar som en slags Foxtrot-chef på mellannivå. Han styr sina underhuggare – och verkar planera mord på rivalerna i Sundsvall – från Spanien.

Mannen grips när han åker hem till Sverige via Oslo och har ställts inför rätta vid Kalmar tingsrätt tillsammans med de andra tre männen, som är mellan 20 och 27 år.

27-årigen döms till fängelse i 11 år och 8 månader för anstiftan till försök till mord, förberedelse till mord, samt anstiftan till grovt vapenbrott och medhjälp till grovt vapenbrott. Han frikänns dock från åtalet i den del det avser medhjälp till förberedelse till mord, kopplat till Sundsvall, uppger Kalmar tingsrätt i ett pressutskick.

En 25-åring döms till fängelse i två år och 10 månader för grovt vapenbrott och narkotikabrott och en 23-åring får fängelse i sju och ett halvt år för försök till mord och grovt vapenbrott. Den yngsta, en 20-åring, döms till fängelse i fyra år och 10 månader för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Ytterligare nio personer som redan är dömda i andra mål är kopplade till ärendet.

ANNONS