Stockholm Pride: ”Vi behöver stå enade”

NYHETER

Pridefestivalen firar 20 år i år. Det gör man med temat ”Redo för nästa steg”.

Samtidigt är det dags för ett nytt inslag – en Pridedag på Grönan.

– Det som är speciellt i år är att festivalen kommer att vara på söndag också, med Pride-dagen på Gröna Lund. Vi kommer ha scenerna och flera artister uppträder, säger Britta Davidsohn, vice ordförande Stockholm Pride.

Foto: ALF KJELLER/STOCKHOLM PRIDE
Britta Davidsohn, vice ordförande Stockholm Pride.

Klockan 13.00 öppnar Pride House i Kulturhuset i Stockholm – då drar Stockholm Pride igång officiellt.

Festivalen firar 20 år med temat ”Redo för nästa steg”.

– Vi vill titta på var vi befinner oss som samhälle, festival och hbtq-community, säger Britta Davidsohn, vice ordförande Stockholm Pride.

Hela Stockholm ska fira

Pride tar plats i Stockholm med Pride House på Kulturhuset, Pride Park på Östermalms IP och det som kallas för Pride City, som samlar olika externa aktörer som deltar.

– Vi vill att hela Stockholm ska fira Pride. Vi har vänt oss till olika aktörer och butiker för att få igång samarbeten. Flera sätter upp Prideflaggan och arrangerar i sina skyltfönster, säger Britta Davidsohn.

I år till kommer ett nytt event – en Pride-dag på nöjesfältet Gröna Lund. Stockholm Pride hoppas att det ska attrahera en annan publik än resten av festivalen.

– Speciellt för i år är att festivalen kommer att vara på söndag också med Pride-dagen på Gröna Lund. Vi kommer ha scenerna och flera artister uppträder, säger Britta Davidsohn, vice ordförande Stockholm Pride.

Internationell rörelse

Efter 20 år har Pride fortfarande en viktigt roll, menar arrangörerna.

– Det är väldigt viktigt med Pride om man ser runt om i världen. Som hur en ny person i USA kommer till makten och kan dra in rättigheter som vi kanske trodde var säkra. Nu när Trump vill begränsa för transpersoner i försvaret blir det tydligt att vi aldrig kan luta oss tillbaka, säger Britta Davidsohn, och fortsätter:

– För fyra veckor sedan blev Prideparaden i Istanbul, Turkiet, angripen av polis och det visar också hur viktigt det är. Vi behöver stå enade som en internationell rörelse.

ARTIKELN HANDLAR OM