Åkesson: ”Äntligen vill Alliansen göra slag i saken”

Alliansen vill avsätta tre ministrar efter it-skandalen inom Transportstyrelsen.

Nu stödjer Sverigedemokraterna förslaget.

– Här går man hela vägen och jag välkomnar det, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Alliansen väcker misstroendevotum mot inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och försvarsminister Peter Hultqvist efter it-skandalen inom Transportstyrelsen. Det meddelade partiledarna under en pressträff på onsdagsmorgonen.

Nu ska riksdagen rösta om förtroendet för de tre ministrarna. Sverigedemokraterna har en vågmästarroll som kan ge Alliansen en majoritet i riksdagen – och meddelar att man kommer att stödja Alliansen.

– Vi förutsätter att dessa tre ansvariga ministrar avgår eller avsätts inom en snar tid och nu lyfts ju möjligheten genom att Alliansen äntligen verkar vilja göra slag i saken, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

”Har agerat fegt”

Han är glad över Alliansens besked – men tycker att det kunde ha kommit för ett år sedan.

– Ska man få igenom en misstroendeförklaring i Sveriges riksdag så är det med stöd av oss, det vet man ju. Och jag vet inte hur många chanser vi har gett Alliansen att göra det här under den här mandatperioden men nu verkar det ha gått för långt även för Centerpartiet och Liberalerna, säger Åkesson.

– Jag är faktiskt lite förvånad utifrån hur fegt de agerat den här mandatperioden. Jag tänkte att de kanske skulle inrikta sig på något enskilt statsråd och då i första hand infrastrukturministern som det skulle vara den som är lättast att få avsatt. Men här går man hela vägen och jag välkomnar det.

Jagar underskrifter

Åkesson menar att Anna Johansson är ytterst ansvarig och måste avgå. Anders Ygeman och Peter Hultqvist har inte heller tagit sitt ansvar, menar SD-ledaren.

– Ingen av dem som haft den här informationen har lyft den där sådana frågor ska lyftas och det gör att bägaren rinner över. Då har man absolut inte tagit sitt ansvar. Det finns inga förutsättningar för något fortsatt förtroende för någon av dem, säger han.

För att tillkalla ett extrainsatt riksdagssammanträde krävs det namnunderskrifter från 115 ledamöter. Åkesson har redan börjat uppmana sina partikamrater att skriva på för att få till en snabb omröstning.

– Vi är beredda att hjälpa till att samla in namnunderskrifter, säger Åkesson.

– Jag har satt gruppledningen i arbete för att få tag i så många ledamöter de får tag på.

Vänstern stöttar regeringen

Vänsterpartiet kommer inte att stötta Alliansen i en omröstning, säger partiledaren Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

– Vi menar att Alliansen tar i för mycket, säger Sjöstedt,

– Vi stödjer inte en misstroendeförklaring mot tre ministrar, som de har gjort. Däremot så är det möjligt att vi kommer med en egen misstroendeförklaring mot någon enskild minister.

I dagarna kommer Sjöstedt och partiledningen att diskutera hur de ska agera.

”Alliansen orsakade eländet”

Han menar att Alliansen också bär en stor skuld i it-skandalen – och anklagar allianspartierna för att försöka få bort fokus från sitt eget ansvar. Det var när Alliansen satt i regeringen som handhavandet av Transportstyrelsens dataregister togs över av utländska företag.

– Alliansen tar ju chansen att tvåla till regeringen maximalt, för att få bort fokus på att det är de själva som orsakat det här eländet, säger Jonas Sjöstedt.

– Hela den här situationen har ju orsakats av Alliansens eget beslut om att outsourca verksamheten och om att göra en usel upphandling, så att jag tycker att de också måste ta ett eget ansvar.

Publisert:

LÄS VIDARE