Pr-experten: Genomtänkt och kreativt av Löfven

avAdam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Pr-experterna tycker att Stefan Löfvens krishantering är oväntat genomtänkt.

– Däremot kan jag sakna lite självkritik, säger Paul Ronge.

– Löfven löser inga problem på lång sikt, säger Johan Ingerö på Timbro.

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
”Draget att behålla Peter Hultqvist är smart”, säger Johan Ingerö, välfärdsansvarig på Timbro.

Det var Stefan Löfvens ödesdag.

Efter att Alliansen igår meddelat att man väcker misstroendeförklaring mot tre ministrar i Stefan Löfvens regering kom kontringen idag.

Det blir inget extra val och Löfven avgår inte efter it-skandalen i Transportstyrelsen.

Istället petas tre ministrar och två tillkommer.

”Kreativt och skickligt”

– Jag tycker att det är oväntat kreativt och väldigt skickligt skött, jag ser det som en genomarbetad regeringsombildning. Det hade ingen väntat sig, åtminstone såg jag inga spekulationer igår om att det skulle bli en större sådan, säger medierådgivaren Paul Ronge.

Det som saknades var självkritik.

– Det som jag däremot kan sakna är lite mera självkritik och lite mindre självgodhet hos dem. Löfven talade tidigare om ett haveri – det hade varit klädsamt om han ändå hade sagt att man gjort stora misstag och ska lära av dem, säger Paul Ronge.

Kan ha varit smart att vänta

Att regeringen inte kom med en reaktion, utan väntade till idag, kan ha varit ett smart drag, enligt pr-experten Paul Ronge.

– Min tanke var att de ministrar som talade idag var vältaliga och genomtänkta. Utan att veta tror jag att tiden användes mycket till förberedelser. Och så fick de sova lite, det är bra att inte komma alldeles hålögd till presskonferensen, säger Paul Ronge.

Johan Ingerö, välfärdsansvarig på Timbro är mer försiktigt positiv.

– Draget att behålla Peter Hultqvist är smart, det ger honom en chans att rädda en minister som han för liv och pina inte vill bli av med.

– Där höjer han prislappen väsentligt för Alliansen. Hultqvist är populär i försvarsvärlden och många borgerliga ledarsidor stödjer inte alls idén om att plocka ner honom, säger Johan Ingerö på Timbro.

”Löser inte problemen på lång sikt”

De nya ministrarna tycker Johan Ingerö är smart tillsatta – förutom att Annika Strandhälls mycket stora ”portfölj” av ansvarsområden kan straffa sig i valrörelsen, där vården kan bli en het fråga.

Nu hamnar bollen återigen hos Alliansen.

– Pr-biten kan man diskutera, men om det var bra eller dåligt ur pr-synpunkt spelar inte så stor roll om några timmar. Det som är intressant är hur den politiska spelplanen förändras – och där ser jag inte att han har löst problemen på lång sikt, säger Johan Ingerö på Timbro.

Paul Ronge tror däremot att det var ett smart drag av Löfven att inte utlysa extra val.

– Nu visar han att han i en jobbig, politiskt komplicerad krissituation tar befälet och löser problemet, så att det inte blir oreda och kaos, som det blivit på så många andra håll i Europa. Jag tror att Löfven växte väldigt mycket idag i väljarnas ögon, säger medierådgivaren Paul Ronge.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM