Turistbåt sjönk i reservoar – nio döda och 28 saknade

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En fullastad turistbåt med omkring 170 personer förliste i Peñol-reservoaren i Colombia på söndagseftermiddagen, lokal tid.

Ett stort räddningspådrag pågår.

Nio personer är döda och runt 28 personer saknas.

1 av 3 | Foto: COLOMBIANSKA FLYGVAPNET

Turistbåten Almirante var på tur i Peñol-reservoaren i staden Guatapé, i nordvästra Colombia, när olyckan inträffade på söndagseftermiddagen.

Dramatiska filmklipp från platsen visar hur den fyra våningar höga båten tyngs ned under vattenytan – och sedan hastigt börjar sjunka.

Människor sögs in under båten

Den kraftiga och snabba översvämningen ombord skapade i sin tur ett enormt tryck som gjorde att människor sögs in under den sjunkande båten.

– De som var på den första och andra våningen drogs med omedelbart. Allt vi kunde göra var att skrika och kalla på hjälp. Det var helt kaotiskt, säger överlevande Lorena Salazar till lokala medier enligt nyhetsbyrån AP.

Runt 170 personer ska ha befunnit sig ombord, varav merparten var turister, enligt El Colombiano. Ett tiotal andra båtar åkte snabbt fram till olycksplatsen.

Flygvapnet, marinen, armén och polisen deltar i insatsen, och även dykare har gått ner i vattnet och helikoptrar flyger ovanför sjön.

Nio döda och dussintals saknade

Under räddningsarbetets gång har dödssiffran stigit.

Enligt den senaste uppdateringen från colombianska myndigheter har nio personer bekräftats döda och runt 28 personer saknade.

99 människor räddades och 40 personer lyckades på egen hand ta sig till land och mår bra, uppger Margarita Moncada, chef för landets katastrofmyndighet.

Ingen av passagerarna uppges ha haft flytväst på sig och det fanns inte heller någon passagerarlista, vilket försvårar sökningsarbetet ytterligare.

En kvinna som överlevde katastrofen säger att de två nedersta våningarna var överfulla med folk, och att det fanns många barn ombord.

– Det började kännas som att båten skulle kapsejsa, säger kvinnan.

Hörde en explosion vid toaletterna

Det är fortfarande oklart varför båten sjönk men enligt ett annat vittne som överlevt ska en hög explosion ha hörts på båten i närheten av toaletterna efter att båtturen påbörjats, vilket ska ha slagit ut strömmen under några minuter.

Colombias president, Juan Manuel Santos, som själv befinner sig på olycksplatsen, kommenterade olyckan och räddningsinsatsen på Twitter.

”Vi är redo att göra allt som krävs”, skriver han.

Oklar orsak till förlisningen

– Den sjönk extremt fort. Allt hände på några minuter, säger Luis Bernardo Morales, som arbetar med räddningsinsatsen.

– Efter vad vi har sett på videoklipp var båten väldigt nära hamnen. Vi vet inte om det var ett mekaniskt fel, överlastning eller om det hade med strömmar att göra att den sjönk, säger Morales.

Några som bevittnade händelsen från en närliggande strand säger till lokala medier att båten såg överbelastad ut men enligt Juan Manuel Santos var antalet personer ombord långt under båtens kapacitet.

Daniel Giraldo, ägaren till en italiensk restaurang i Guatapé, säger till nyhetsbyrån AP att båten sjönk på bara några minuter.

När han åkte till sjukhuset såg han en flicka i en blöt klänning som räddats men vars mamma saknades.

El Peñolsjön ligger vid den av turister välbesökta staden Guatapé i norra Colombia, knappt sju mil från staden Medellín.

Speciellt vid långhelger som denna kommer många turister till Guatapé.

Publicerad: