Här bränner staten droger för 384 miljoner dollar

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:

I dag är det FN:s internationella antinarkotikadag.

Då passade Burmas myndigheter på att bränna illegala droger till ett värde 384 miljoner dollar.

– Dagens ceremoni är den största drogbränningen i vår historia, säger Myint Htwe vid polisen i Rangoon till nyhetsbyrån AP.

1 av 5 | Foto: Thein Zaw / TT NYHETSBYRÅN

Droger bränns på bål i Burma under myndigheternas överinseende. I dag brändes narkotika till ett uppskattat värde av 384 miljoner dollar för att uppmärksamma FN:s internationella antinarkotikadag, skriver nyhetsbyrån AP.

På bilder ses hur stora stånd med narkotika eldas upp medan brandmän kontrollerar branden.

– Dagens ceremoni är den största drogbränningen i vår historia, säger Myint Htwe vid polisen i Rangoon till AP.

Drogbålen hölls i tre städer och totalt förstördes 449 kilo kokain, mer än 74 miljoner tabletter av centralstimulerande preparat och sju kilo opium. Dessutom förstördes stora mängder läkemedel och hostmediciner, som innehåller ingredienser som är förbjudna i Burma.

Stor drogproducent

Landet är den näst största tillverkaren i världen av heroin och opium, efter Afghanistan. Dessutom tillverkas många syntetiska droger i Burma. Narkotikan har under många år finansierat det blodiga inbördeskrig mellan etniska rebellgrupper och landets armé. Nu vädjar polischefen till landets befolkning att hjälpa myndigheterna med drogbekämpningen.

– Jag skulle säga att om vårt folk samarbetar mer med polisen skulle våra insatser mot droger vara mer kraftfulla, säger Myint Htwe.

Publicerad: