Varningen: Vi lämnar inte gatorna

avMartin Schori

110 människor har redan dött i oroligheterna.

Nu manar Venezuelas opposition till nya demonstrationer senare i dag – trots regeringens förbud.

USA uppmanar samtidigt medborgare att lämna landets ambassad inför söndagens val.

1 av 2 | Foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP

Oppositionen i Venezuela uppmanar till en stor protest på fredagen trots det demonstrationsförbud som utfärdats.

Sju personer har dödats under den 48 timmar långa generalstrejk som Venezuelas opposition utlyst för att pressa president Nicolás Maduro, rapporterar Reuters.

En av dem var en 16-åring som sköts i huvudet i onsdags och som avled till följd av sina skador under torsdagen. Även i onsdags miste en 16-åring livet.

Foto: FEDERICO PARRA / AFP
President Maduro

Det amerikanska utrikesdepartementet har beordrat familjemedlemmar till anställda på landets ambassad i Caracas att lämna Venezuela. Man godkänner också att de anställda som vill lämnar landet.

Det colombianska flygbolaget Avianca har ställt in sina flygningar i Venezuela till följd av "operativa och säkerhetsbegränsningar".

Generalstrejken inleddes i onsdags med syfte att sätta stopp för det kontroversiella val Maduro har utlyst på söndag, då en grundlagsförsamling med mandat att skriva om konstitutionen ska utses.

På flera håll har det varit sammandrabbningar mellan polis och aktivister, och regeringen har nu utfärdat ett demonstrationsförbud. Från och med fredag riskerar de som deltar i protester som "kan störa eller påverka" valet mellan fem och tio års fängelse, enligt inrikesminister Néstor Reverol.

Oppositionen har reagerat kraftigt på förbudet, och står fast vid planerna på en stor demonstration.

"Regimen har deklarerat att vi inte kan demonstrera. Vi kommer att svara med att TA ÖVER VENEZUELA genom en protest på fredag", twittrar ett av oppositionspartierna.

– Vi kommer att fortsätta kämpa. Vi lämnar inte gatorna, säger parlamentsledamoten Jorge Millán.

Maduro har svarat med att uppmana motståndarna att "överge vägen mot uppror". Han uppmanar till omedelbar dialog, men säger samtidigt att han inte kommer att backa. Alla samtal måste ske innan den nya konstituerande församlingen utses, enligt presidenten.

Totalt är dödstalet nu 110 personer under fyra månaders våldsamma protester mot Maduro.

ARTIKELN HANDLAR OM