Trotsig åklagare ”belägrad” i Venezuela

NYHETER

Säkerhetsstyrkor i Venezuela har intagit positioner runt kansliet där landets högsta åklagare Luisa Ortega Díaz har sitt kontor.

Ortega, som tagit strid mot president Nicolás Maduros växande maktanspråk, hävdar via Twitter att hon är ”under belägring”.

1 av 2 | Foto: Ariana Cubillos/AP/TT
Luisa Ortega Díaz i juli.

Ortega har stängts av från sitt jobb av landets regeringsvänliga högsta domstol, skriver flera medier. Beslutet i domstolen skulle innebära att hon inte får arbeta tills en utredning mot henne om maktmissbruk är klar, skriver The Wall Street Journal.

Ortega har tidigare sagt att domstolen inte har mandat att stänga av henne.

– Jag kommer inte att erkänna något beslut från de illegitima domarna, sade hon i förra veckan.

Även brittiska The Telegraph skriver att hon har stängts av.

Måste skyddas

Människorättsorganisationen IACHR har tidigare gått ut med en offentlig uppmaning till Venezuela om att skydda Luisa Ortega Díaz, eftersom det finns en fara för hennes ”liv och säkerhet”, skriver nyhetsbyrån AFP.

Ortega har högljutt kritiserat president Nicolás Maduro och försökt hindra fredagens installation av den nya författningsförsamlingen, som ska kunna skriva om grundlagen efter regeringens önskemål.

Hon har även startat en utredning om valfusk kring valet till församlingen.

Många döda

Foto: AFP
Den nya grundlagsförsamlingens medlemmar samlas och svärs in på fredagen.

Nyhetsbyrån AP skriver att ett av den nyvalda församlingens första uppdrag blir att avsätta Ortega. Ett annat är att upplösa parlamentet där oppositionen är i majoritet.

I dag ska författningsförsamlingen träffas för andra gången. Enligt Delcy Rodríguez, församlingens ordförande, ska åtgärder vidtas mot regeringsmotståndare.

– Tro inte att vi kommer att vänta veckor, månader och år. I morgon kommer vi att börja agera, sade hon på fredagen, lokal tid, riktat mot grupper hon kallar ”våldsamma fascister”.

Över 120 personer har dödats i sammandrabbningar på gatorna i det ekonomiskt sargade Venezuela de senaste månaderna.

Åklagarens tweet: ”Jag fördömer detta”

ARTIKELN HANDLAR OM