Pojke dömd för dubbelmord i Norge

Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix/TT
Attacken skedde vid skolan Wilds Minne i Kristiansand. Arkivbild.
NYHETER

Den i dag 16-årige pojke som utförde ett uppmärksammat dubbelmord i Kristiansand i Norge förra året döms till minst sju års så kallad förvaring, rapporterar norska TV2.

Förvaring är en speciell företeelse för farliga brottslingar i norsk rättsskipning. Den har en minimitid, i det här fallet sju år och fyra månader, men kan också förlängas.

Åklagare hade begärt elva års fängelse. Men domaren konstaterar att pojken inte visar någon ånger, och beslutar att faran är så stor för fortsatt brottslighet att han måste dömas till förvaring.

Den då 15-årige pojken gick med kniv till attack mot en annan pojke, 14 år gammal, vid skolan Wilds Minne i den sydnorska staden den 5 december förra året. En 48-årig förskolelärarinna försökte gå emellan, men både den angripne pojken och kvinnan fick då så många knivhugg att de senare avled på sjukhus.

De två pojkarna var bekanta, och hade bland annat spelat fotboll tillsammans. Under rättegången har den skyldige enligt norska medier förklarat attacken med att den andre pojken länge varit skyldig honom pengar utan att betala tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Norge