James Hodgkinson, 66, sköt mot kongressledamöter

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

James Hodgkinson, 66, ska ha frågat om det var demokrater eller republikaner som spelade baseboll.

Sedan öppnade han eld mot kongressledamöterna.

Fem minuter senare sköts han till döds.

Nu kommer uppgifter om att Hodgkinson övningsskjutit och övervakat Simpson Field – i flera veckor.

1 av 7 | Foto: AP
Gärningsmannen James Hodgkinson.

Tidigt på onsdagsmorgonen var ett 20-tal republikanska kongressledamöter samlade på basebollplanen Simpson Field i Alexandria, Virginia, för att träna.

Plötsligt ekade skott över bollplanen och panik bröt ut.

Fem personer träffades när 66-årige James Hodgkinson öppnade eld, en av dem topprepublikanen Steve Scalise som träffades i höften. Kongressledamoten uppgavs först vara allvarligt skadad men att läget skulle stabilt. Men efter en operation bedömdes Scalices tillstånd som livshotande. Ytterligare en person, lobbyisten Matt Mika, får intesivvård efter dådet.

– Han bara dödade alla, han hade gjort det. Det hade blivit en massaker, säger senator Rand Paul enligt Politico.

Men James Hodgkinson stoppades av polis som sköt honom till döds.

Sköt utanför sitt hus

FBI leder utredningen och de säger att det är för tidigt för att kunna uttala sig om motivet. Samtidigt blir allt mer uppgifter kända om skytten från Illinois – som gjort starka anti-republikanska uttalanden under många år.

Och James Hodgkins ska ha hamnat på polisens radar i mars. Då sköt han med ett gevär utanför sitt hus i Belleville, Illinois.

Den lokala sheriffmyndigheten ska ha larmats om att Hodgkins avlossat ett 50-tal skott ”bland tallarna” i området, enligt Washington Post. På plats kunde polispatrullen konstaterar att han hade licens för sitt vapen och lämnade platsen efter att de ”förklarat det olämpliga” i hans beteende.

Veckorna före skjutningen ska James Hodgkinson ha spenderat mycket tid i KFUM:s lokaler vid basebollplanen Simpson Field i Alexandria. Stephen Brennwald som bor i staden berättar för Washington Post att han direkt kände igen mannen när hans bild visades i nyhetssändningarna.

Verkade övervaka

Brennwald uppger att 66-åringen de senaste veckorna suttit i entrén till KFUM-gymmet vid samma tid.

– Han tränade aldrig. Han pratade inte med någon. Han gjorde ingenting. Han bara satt där och tittade i sin bärbara dator, säger Stephen Brennwald enligt Washington Post.

Han berättar att Hodgkinson aldrig hade några träningskläder med sig och att något kändes ”märkligt”.

– Men jag tänkte att han kanske var vid polisen och bevakade något, säger Brennwald.

Alexandrias före detta borgmästare Bill Euille hade också kontakt med 66-årige Hodgkinson innan dagens dåd. Euille berättar han under den senaste 1,5 månaden pratat med skytten varje morgon. Den tidigare borgmästaren ska också ha försökt hjälpa James Hodgkins med att skaffa jobb efter att han förstått att 66-åringen ”bodde i sin gymväska”.

De två brukade träffas vid entrén till gymmet. Men på onsdagsmorgonen kunde inte Euille ta sig dit på grund av polisavspärrningarna. Men enligt Euille ska personalen på gymmet ha berättat att Hodgkins var där på morgonen men att han vid sju-tiden försvann mot basebollplanen.

”Demokrater eller republikaner?”

En av de första vittnesuppgifterna från morgonens skjutningen kom från republikanen Ron DeSantis som berättade om en man som sökt upp dem kort innan skotten började hagla.

– En man kom fram och frågade oss om det var republikaner eller demokrater som var på fältet, säger DeSantis.

Washington Post rapporterar nu att 66-årige James Hodgkinson under 2012 vid upprepade tillfällen skickat insändare till sin lokaltidning Belleville News-Democrat. I sina brev skrev 66-åringen att han var oroad över inkomstklyftorna i USA och kritiserade den republikanska skattepolitiken.

”Låt oss rösta bort alla republikaner från kongressen och få vårt land tillbaka på rätt spår” skrev han enligt Washington Post.

Han ska också ha skrivit om republikanernas initialer och gett dem ny mening:

”Republikanernas initialer GOP har fått en ny betydelse. Det står inte längre för Grand Old Party. Det står för Greedy One Percenters”.

66-åringen har nyligen också uttryckt starka negativa åsikter om president Donald Trump i social medier. I mars skrev han på Facebook:

”Trump är en förrädare. Trump har förstört vår demokrati. Det är dags för oss att förstöra Trump & Co”.

James Hodgkinson var också en engagerade Bernie Sanders supporter, skriver Reuters.

Sanders: Oacceptabelt

James Hodgkinson var också aktiv som frivillig i Bernie Sanders presidentvalskampanj i fjol. Något som senator bekräftade i ett uttalande timmar efter skjutningen.

– Jag har precis informerats om att den utpekade skytten vid republikanernas basebollträning i morse är en person som tydligen arbetat som frivillig i min presidentvalskampanj. Jag blir illamående av det här avskyvärda dådet, säger Sanders enligt Washington Post.

– Jag ska vara så tydlig det bara går: Alla former av våld är oacceptabelt i vårt samhälle.

Publicerad:

LÄS VIDARE