1 500 ska topsas i utredning om dubbelmordet

NYHETER

Polisen söker nu brett efter personer som kan vara av intresse för utredningen av dubbelmordet på en 62-årig kvinna och hennes 70-årige make i Mantorp den 11 juni.

Chefsåklagare Pär Andersson har fattat ett inriktningsbeslut om dna-topsning av andra än misstänkta.

– Vi kommer att topsa ungefär 1 500 framöver, säger han.

1 av 2 | Foto: POLISEN

En rad personer har varit intressanta i utredningen. Två män anhölls skäligen misstänkta för mord i slutet av juni, men släpptes på fri fot innan häktningsförhandlingen.

– De är inte formellt avskrivna i utredningen och vi har en del kontroller kvar. Samtidigt är det förstås viktigt för de här personerna att bli helt avskrivna, säger Pär Andersson, chefsåklagare i Linköping.

Dessutom har ett par samt en brödratrio, som greps ett dygn efter att kropparna hittats, varit av intresse för polisen men aldrig formellt misstänkta.

Beslut om dna-topsning

Nu berättar Pär Andersson att utredarna kastat ut ett brett nät för att komma i kontakt med intressanta personer.

Polisen har gjort en ”otroligt noggrann” brottsplatsundersökning i de mördade makarnas fastighet, som är avspärrad och bevakad dygnet runt, i samarbete med Nationellt forensiskt centrum (NFC).

– Vi går inte ut med vilka fynd vi gjort. Men jag har fattat ett inriktningsbeslut angående dna-topsning av andra än folk som är misstänkta, säger chefsåklagaren.

Hittills har 130 topsats

Anledningen till att Pär Andersson väljer att gå ut med den här informationen är för att få förståelse från allmänheten att man kan komma att topsas.

– Det görs efter ett antal urvalskriterier. Det kan vara att ens telefon varit uppkopplad mot masten vid brottsplatsen ungefär vid brottstiden. Det samma gäller bankomaten där pengar tagits ut från makarnas konto. Vi har också flera andra urvalskriterier, säger han.

Hittills har 130 personer topsats inom ramen för utredningen. Enligt Pär Andersson beräknas ungefär 1 500 personer topsas framöver.

– NFC är belastat även om det här ärendet är prioriterat, så det tar tid. Det kan handla om att topsa personer som är gästarbetare och andra som sedan kan försvinna.

Dna:et kommer att jämföras mot fynd som redan har gjorts och som kommer att göras. Det kommer däremot inte prövas mot spår i andra ärenden än dubbelmordet.

Främsta teorin: rånmord

Utredarnas främsta teori är att det är ett rånmord.

– Men vi tittar brett. Det finns många mordutredningar som havererat när man kör fast i ett spår. Ett annat motiv är att det finns en koppling bakåt i tiden. Därför är det viktigt att titta på offrens historik. Sådant tittar vi på också, säger Pär Andersson.

– Vi fokuserar på fynden utan att fastna i motiv.

Polisen nationella gärningsmannaprofilgrupp har varit på brottsplatsen, gått igenom utredningsmaterialet och presenterat ett möjligt händelseförlopp.

– Det kan jag dock inte gå in på. Men det är intressanta saker som de sagt.

ARTIKELN HANDLAR OM