Titta Sverige, nu lovar prognosen högsommarvärme!

NYHETER

Håll ut tio dagar till. På fredag den 21 juli kommer den riktiga sommarvärmen.

Men först lite … regn.

– Vill man ha riktig värme är det runt 40 grader i södra Spanien, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

18, moln. 16, regn. 21 med uppehåll. 19 och blåsigt.

Hittills har den svenska sommaren varit så där lagom. Även om solen har lyst på morgonen har det varit klokast att ta med en tröja.

Även meteorologerna har väntat på bättre arbetsförutsättningar.

– Prognoserna har varit osäkra den senaste tiden. Den här veckan har vi haft ett lågtryck söderifrån, det är ett typiskt väderläge som är svårt att göra prognos med.

Ostadigt

Inför midsommar var det likadant, det gick knappt att göra några prognoser ens dagen innan. Men på det stora hela kunde Sverige vänta sig – regn.
Och så lyder domen även en vecka framöver.

– Generellt ser vi samma växlande molnighet, en eftermiddagsskur och som mest 20 grader i söder, säger Foreca-experten.

Enligt SMHI:s tiodygnsprognos som gjordes vid lunchtid i går blir det stegvis bättre. Även där medges att vi på riksplanet får stå ut med ostadigt väder en stund till.

Högtryck på väg

I dag blir det tillfälligt något stabilare med uppehåll i Götaland medan norra Sverige får fortsatt lågtryck med rikligt regn och blåst.

I morgon drar dessutom ett lågtryck från Finland in över Norrland som får blåsigt. Västra Götaland blir också blött.

På söndag passerar ett omfattande regnområde väster-ifrån och åt nordost.
Men det finns en anledning till att du läst ända hit, för sedan vänder det!
”Från mitten av nästa vecka syns dock en tendens till mer högtrycksbetonat och successivt varmare väder”, skriver SMHI:s Berndt Möller i sin tiodagarsprognos.

Om du uthärdar några lagom-dagar till så kommer belöningen i slutet av nästa vecka. Den inleds med 24 grader i Götaland på torsdag och toppas av 26 grader i Stockholm och södra Sverige på fredag.

26 grader varmt

Ingrid Eronn på Foreca är lite mer försiktig.

– Jag vågar inte riktigt slå på stora trumman, men mina kartor säger också 26 grader i Götaland och Svealand nästa fredag. Det är just i det osäkerheten ligger. Det passerar samtidigt ett lågtryck i norr och allt beror på hur djupt det blir, om den varma luften kommer upp.
Ska man dra till Spanien, för säkerhets skull?

– Jag tycker att vi haft fantastiskt väder, i alla fall i Stockholm där jag bor. Jag slutade tidigt i måndags och åkte till min badsjö och hade det skönt. Det är
sådant fokus på jättevärme så vi glömmer att njuta när solen kommer fram. Men det har varit fina dagar och sköna kvällar.

Var är det som varmast just nu?
– Högst temperaturer är det i Spanien och Italien, över 30 grader. I södra Spanien ända upp till 40 grader på sina håll.

PROGNOSEN ORT FÖR ORT: Då kommer värmen till dig

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca