Nordkoreas svar på Trumps varning: ”Han saknar förstånd”

Efter att den amerikanske presidenten Donald Trump igår hotat Nordkorea med ”eld och ursinne” verkar Nordkorea inte ta hotet särskilt allvarligt.

”Bara en massa nonsens-prat, han saknar förstånd”, säger den nordkoreanska militären, enligt nyhetsbyrån AP.

I går varnade den amerikanske presidenten Donald Trump Nordkorea med ”eld och ursinne” om man inte slutar upp med sina hot om att attackera USA. Bara några timmar senare kom svaret från den Nordkoreanske ledaren, Kim Jong-un att man starkt övervägde att attackera amerikanska militära mål på ön Guam i Stilla havet.

Under onsdagsnatten kom ett mer utförligt svar från nordkoreanskt håll på Trumps senaste varning, och det verkar inte som att man tar den amerikanske presidenten på särskilt stort allvar:

”Bara absolut kraft” kan rå på en sån som Trump, då ”han saknar förstånd”, säger landets militärgeneral Kim Rak Gyom till nyhetsbyrån KCNA.

Ska flyga 3,356,7 kilometer

Vidare meddelar man detaljerade planer på hur man ska attackera mål i närheten av ön Guam som ska gå ut på att skjuta iväg fyra stycken interkontinentala missiler samtidigt för att visa på sin militära styrka. Missilerna kommer att skjutas i en båge över Japan, flyga 3 356,7 kilometer i 1 065 sekunder innan de landar i vattnet 30–40 kilometer utanför ön Guam.

Planen ska vara färdig i mitten av augusti och därefter bara ”invänta order” om avfyrning från befälhavaren.

USA:s president fick igår hårt kritik för sin retorik kring det senaste uttalandet om Nordkorea och har idag, via Twitter, försäkrat den amerikanska befolkningen om att hans första order som president var just att säkra upp och modernisera landets kärnvapen.

”Trump ljuger om kärnvapenarsenalen”

Även detta uttalande har nu möts av stark kritik, främst av medlemmar från den tidigare sittande Obama-regeringen som menar på att detta är en ren lögn från Trumps sida:

”Det är bokstavligen omöjligt för Trump att ändra vår kärnvapenarsenal på 6 månader. Oroväckande sak att ljuga om”, skriver tidigare säkerhetsrådgivaren Ben Rhodes på Twitter.

I en serie av inlägg fortsätter Rhodes att ifrågasätta Donald Trumps senaste agerande:

”Det här är galet. Varför insisterar Trump-administrationen i Vita huset på att det här ska bli en kärnvapen-dödläge och en eskalerande kris?”

Publisert:

LÄS VIDARE