Anders Borg slår tillbaka mot Anna Kinberg Batra

Den rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé och flera andra tunga moderater har gett Anders Borg sitt stöd efter fylleskandalen.

Men partiledaren Anna Kinberg Batra har markerat skarpt mot den förre finansministern.

Nu svarar Anders Borg: ”Jag känner mig djupt besviken.”

Tillsammans med flera andra partiledare gick Moderaternas Anna Kinberg Batra i Prideparaden genom Stockholm på lördagen.

Till Aftonbladets team på plats uttalade hon sig då för första gången om den förre finansministern Anders Borgs fylleskandal – och partikollegan Tomas Tobés kritiserade kommentar.

– Tomas Tobé har skrivit på Facebook i dag att det är bra att det blir en polisutredning. Självklart är det så att man måste stå till svars för sina handlingar. Även om Anders Borg inte har uppdrag för Moderaterna nu så ser jag mycket allvarligt på det som han anklagas för att ha gjort och det är bra att det utreds. Vi moderater tar varje sådan anklagelse på väldigt stort allvar.

Anders Borg var snabb med att visa sin besvikelse över Anna Kinberg Batras uttalande. På Facebook skriver han:

”Anna Kinberg Batra väljer att kommentera mediarykten baserade på hörsägen och kalla dessa för ’anklagelser’. Jag känner mig djupt besviken.”

”Jag kan inte förstå hur en tidigare kollega och nära vän kan välja att göra politiska poänger på basis av rykten. Anna Kinberg Batras omdöme har ofta ifrågasatts, jag kan känna allt större förståelse för det ifrågasättandet”, fortsätter Borg.

”Oerhört allvarligt”

”Alla kan göra fel. Ta hand om dig.”

Det skrev den moderate riksdagsmannen Tomas Tobé i en kommentar till Anders Borgs Facebookinlägg om sin ”blackout” på festen i Stockholms skärgård i förra veckan.

Många har reagerat starkt på Tobés uttalande. En av dem är Hans Hoff, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

– När Anders Borg kallar kvinnor för ”horor” och ”slampor” så visar han på en kvinnosyn som är grunden för problemen vi har med våld och övergrepp mot kvinnor. Borg är inte politiker längre, så det får stå för honom, säger Hans Hoff, och fortsätter:

– Men det är oerhört allvarligt när Tomas Tobé uttalar sig så. Han är Moderaternas rättspolitiske talesperson och därmed den som kan bli nästa justitieminister. Han negligerar den kvinnosyn som Anders Borg ger uttryck för. Då måste man fråga sig om han delar den kvinnosynen. Det är viktigt att få klarhet i.

Ministern: ”Märklig attityd”

Även justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) är kritisk mot Tobés kommentar. På Twitter skriver han:

”Märklig attityd av Tobé. Vad ska han säga nästan gång vi diskuterar sexuella ofredanden på festivaler?”

På lördagsförmiddagen publicerade Tomas Tobé ett uppföljande inlägg på Facebook. Där beskriver han Borgs agerande som oacceptabelt.

”Några har tolkat kommentaren, som var och är på ett personligt plan, som att jag tar lätt på att någon kallar någon för ’hora’ eller på eventuella ofredanden. Det gör jag verkligen inte. Alla människor är lika inför lagen och måste ta ansvar för sina handlingar.

”En fråga om människosyn”

Riksdagsledamoten Hans Hoff ger dock inte mycket för Tomas Tobés förklaring.

– Det är klart att han måste skriva så. Men det är beklagligt att Tobé inte tar avstånd från den här attityden på ett kraftfullt sätt. I stället bidrar han till en normbildning som är helt fel.

– Han borde redan från början ha sagt klart och tydligt att det inte är okej att agera på det sätt som Anders Borg har gjort. I grunden är det en fråga om människosyn och att visa respekt för sina medmänniskor.

Aftonbladet har varit i kontakt med Tomas Tobé. Via Moderaternas pressavdelning avböjer han att kommentera sina uttalanden ytterligare.

Publisert:

LÄS VIDARE