Knarkboss gripen efter 30 år – med nytt utseende

NYHETER

Operation Spektrum satte efter 30 år stopp för Luiz Carlos da Rochas brottsbana.

Den brasilianska knarkkungen greps – med nytt utseende och två resväskor fulla med kontanter.

1 av 3 | Foto: TT
Knarkbossen Luiz Carlos da Rochas olika faser.

Han pekas ut som ledare för ett av världens största knarksyndikat och ska ha privata tillgångar på över 800 miljoner kronor.

I 30 år har han hållit sig undan myndigheterna.

Men i veckan tog Luiz Carlos da Rochas tid i frihet slut. Då kunde brasiliansk polis slå till mot en bostad i Sorriso, i staten Mato Grosso, skriver BBC.

Där levde Luiz Carlos da Rocha under den falska identiteten ”Vitor Luiz de Moraes”, enligt de brasilianska myndigheterna. Under de 30 år han varit på flykt från rättvisan ska da Rocha ha genomgått en rad plastikoperationer för att förändra sitt utseende.

Bilder visar att han bland annat gjort sig av med sin karakteristiska vita hårman som gett honom smeknamnet ”White Head”. Men även hans näsa, mun och ögon har behandlats av kirurger.

Resväskor fulla med kontanter

Brasilianska myndigheter har nu slagit fast att ”Vitor Luiz de Moraes” är samma person som lett det sydamerikanska knarkimperiet.

Han greps i en polisoperation som fått namnet Spektrum och vid tillslaget hade han två resväskor fulla med kontanter, vapen och dessutom beslagtogs lyxbilar, flygfarkoster samt fastigheter till ett värde av mer än 80 miljoner kronor, skriver BBC.

I steg två av Operation Spektrum hoppas myndigheterna kunna beslagta da Rochas övriga tillgångar som han tillskansat sig som ledare för narkotikanätverket som styrt stora delar av kokainhandeln mellan Sydamerika, USA och Europa.

Polisen tror att knarkkonglomeratet framställt uppåt fem ton kokain i månaden på anläggningar i Peru, Boliva och Colombia som sedan spridits över världen.

ARTIKELN HANDLAR OM