Hamburg

Hamburg är en stängd stad inför G20-mötet

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

HAMBURG. Kravallutrustad polis står och springer i dubbla led medan demonstrationen passerar och slagorden skallar.

En grupp helt svartklädda bär masker för ansiktet och en banderoll på lastbilen bakom dem ropar ut budskapet "We are fucking angry".
100 000 demonstranter ska ge världsledarna det hett om öronen på G-20 mötet.

Mot dem står 20 000 inkallade poliser. Jag tror aldrig jag sett så många polispiketer som i centrala Hamburg i går kväll. De stod i långa rader utefter gator långt borta från demonstrationen. De körde med påslagna sirener i konvojer runtom i stan.
Polisen budskap till demonstranterna var solklart. Försök inte ställa till bråk. Vi är så många att ni inte har en chans.
Några demonstranter kastade ändå flaskor och stenar mot polisen som svarade med vattenkanoner, tårgas och pepparspray.
Ändå var det ganska lugnt däremellan. Folk satt på uteserveringar och i grässlänter och drack öl och tittade på när stora grupper av poliser positionerade sig. I luften surrade flera helikoptrar.
– Jag tycker det är bra att folk får demonstrera, säger hamburgbon Sonia Nastaliy som tillsammans med sin familj betraktar protesterna från en grässlänt. Det är ett sätt att göra sin röst hörd.
Däremot är hon och maken Thomas inte lika förtjusta i att Angela Merkel förlagt det stora toppmötet med världens 20 rikaste länder till Hamburg, hennes födelsestad.
– Jag tycker de kunde träffats på en båt eller en ö så hade det inte blivit ett sånt ingrepp i vanliga människor liv. Nu kan ingen gå till jobbet imorgon.

”En stängd stad”

Hamburg är en stängd stad. När vi landar är det omöjligt att ta en taxi. Alla vägar är avstängda. Centrala staden är spöklikt tom på bilar och människor, utom just där demonstranterna och polisen befinner sig. Det är nästan kusligt.
Av de cirka 100 000 demonstranter som poliser tror kommer att fylla stadens gator under helgen beräknas ungefär 8 000 tillhöra de som är beredda att ta till våld. Några grupper har redan sagt att de tänker försöka blockera vägarna till Hamburgs Mässhallar och göra det omöjligt för världsledarna att ta sig till mötet.
G-20 består av världens största ekonomier. Totalt står de för 80 procent av världens samlade BNP. Här ingår länder som Indien, Kina, Sydafrika och Brasilien. Länder som normalt inte associeras med den rika västvärlden men som ändå lyckas dra på sig demonstranternas vrede.

Oro för Merkel

G-20 har blivit en symbol för den globala kapitalismen och rovdriften på naturens resurser och på människan. Men det är ändå svårt att få klart för sig vad demonstranterna egentligen vill bortsett från att avskaffa kapitalismen.
Hur våldsamt det kommer att bli återstår att se. Merkel har uppmanat alla att demonstrera fredligt. Men polisen har rekvirerat extra helikoptrar, vattenkanoner och polishundar.
Förväntningarna på att något konkret ska komma ut ur G-20 mötet är små men för Merkel personligen är det viktigt att mötet inte blir ett fiasko. Merkel ställer upp för omval i september och även om hon just nu har en betryggande ledning kan ett misslyckande skada bilden av henne som den framgångsrike kanslern.

Har retat upp Erdogan

Ett orosmoment är tre herrar som hon måste hantera utan att det blir bråk.
Hon är villig att arbeta med Donald Trump där USA och EU kan enas men gjorde efter G-7 mötet i Italien i maj klart att Europa numera måste stå på egna ben. Trump verkar ha ett särskilt ont öga till Tyskland som har ett handelsöverskott gentemot USA och inte satsar de två procent på militära utgifter som Nato-länder lovat göra.
Tonen är minst lika konfrontatorisk mellan henne och Turkiets president Erdogan sedan Tyskland vägrade låta turkiska ministrar hålla valtal i Tyskland inför folkomröstningen i Turkiet i april om ökad makt för presidentämbetet. Merkel har retat upp Erdogan redan före mötet genom att avslå en begäran om att den turkiske presidenten skulle få tala inför turkiska anhängare i Hamburg.
Minst orolig är hon sannolikt för Putin. Deras relation är numera sval men hon vet var hon har honom. Trump är betydligt mer oberäknelig.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hamburg

Donald Trump

Nato

Tyskland

Angela Merkel