Trump ska tala med Putin i helgen – kritiseras av egna partiet

NYHETER

En tysk, en ryss, en fransman och Trump.

Amerikas president kommer sitta i telefon under lördagen – han ska då tala med Angela Merkel, Vladimir Putin och Francois Hollande.

Spekulationerna om att Trump kommer att överge USA:s sanktioner mot Ryssland möts av hård kritik.

– Putin är en mördare och en gangster, säger den republikanske senatorn John McCain.

Foto: AFP SAul Loeb/AFP

Trump möter idag Storbritanniens premiärminister Theresa May. Och imorgon fortsätter samtalen med andra länders ledare.

Enligt ett pressmeddelande från Vita huset ska den amerikanska presidenten då prata i telefon med Tysklands Angela Merkel, Rysslands Vladimir Putin och Frankrikes Francois Hollande.

Första samtalet sedan november

Morgondagens samtal mellan den amerikanska presidenten och Rysslands president Vladimir Putin blir det första officiella samtalet dem emellan sedan Trump tillträdde sitt ämbete för en vecka sedan.

Sist de talades vid var i november, kort efter Trumps valvinst. Enligt Kreml var de då överens om att arbeta aktivt för att ”normalisera” relationen mellan länderna.

Trumps föregångare Barack Obama hade en ansträngd relation till Ryssland efter krisen i Ukraina och misstankarna om att Ryssland på något sätt skulle ha påverkat valet i USA.

McCain: ”Putin är en mördare och en gangster”

Den republikanske senatorn och tidigare presidentkandidaten John McCain kommenterar i hårda ordalag spekulationerna om att Donald Trump överväger att häva sanktionerna mot Ryssland.
McCain säger att han hoppas att Trump kommer att "förkasta det sanslösa spåret".
– Om han inte gör det kommer jag att arbeta tillsammans med mina kollegor för att sanktionerna mot Ryssland ska omvandlas till lag, säger han.

McCain säger också att Rysslands president Putin är en "mördare och en gangster" som vill vara USA:s fiende och som "aldrig kommer att bli USA:s partner" i kampen mot terrororganisationen IS, rapporterar Reuters.

McCain twittrade idag också om utspelet.