Spelet om regeringsmakten

Lööf: ”Jag sätter mig inte i regering ledd av Löfven”

avOskar Forsberg, Staffan Dickson

1 av 2

Om de rödgröna blir det största blocket efter nästa val vill Centern att Alliansen ska föra samtal över blockgränsen.

Om Moderaterna och Kristdemokraterna föredrar ett samarbete med SD kommer Centern att bli ett oppositionsparti.

Annie Lööf utesluter att hon kommer att sätta sig i en regering ledd av Stefan Löfven, säger hon i söndagens Agenda.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Aftonbladet träffade Annie Lööf efter "Agenda.

Allianssamarbetet har varit i gungning sedan Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i en debattartikel i Aftonbladet flaggade för ett utskottssamarbete med Sverigedemokraterna.

– Kontakt har tagits och ett möte kommer att hållas i närtid, har Moderaternas pressekreterare Niklas Gillström tidigare sagt till Dagens industri.

Allianspartierna Centern och Liberalerna har ställt sig frågande till Moderaternas planer på utskottssamarbete med SD.

– Om Alliansen ska samarbeta så måste det ju vara Alliansen som samarbetar, sa Liberalernas gruppledare Christer Nylander tidigare i veckan.

”Då ställer sig Centern utanför”

I söndagens Agenda upprepade Centerns partiledare Annie Lööf att hon inte kommer att ingå i en regering som kräver stöd av Sverigedemokraterna.

– Jag önskar att den här veckan vore ogjord i Alliansens historia. Jag tycker att det är olyckligt, säger Annie Lööf till Aftonbladet i en kommentar till M:s utspel.

Om Alliansen blir mindre än de rödgröna i nästa val förordar Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund att Alliansen gemensamt ska föra samtal med Socialdemokraterna över blockgränsen.

”Vara ett oppositionsparti”

Om Moderaterna och Kristdemokraterna föredrar att samarbeta med SD utesluter Annie Lööf att hon kommer att vända sig åt andra hållet och sätta sig i en regering ledd av Stefan Löfven.

– Nej, Centerpartiet kommer inte att göra det. Jag kommer inte att lämna Alliansen för att sätta mig i en Stefan Löfven-ledd regering (…) Är det så att hela Alliansen inte kan tänka sig att föra samtal över blockgränsen utan söker sig åt ett annat håll, det vill säga närmare Sverigedemokraterna, kommer Centerpartiet att ställa sig utanför och vara ett oppositionsparti, säger Annie Lööf i kvällens Agenda.

Centerledaren utvecklar resonemanget för Aftonbladet efter sändningen:

– Jag vill inte att Alliansen släpper in ett femte parti i form av Sverigedemokraterna, varken som aktivt stöd eller i en regering, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM