Trumps ministrar godkända – trots bojkotten

Storbråk i kongressen när Demokraterna försöker stoppa presidentens nomineringar

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

WASHINGTON. Demokraterna försökte stoppa två av Donald Trumps ministrar med en unik bojkott.

Republikanerna svarade genom att ändra reglerna – och fick ministrarna godkända trots att oppositionspartiet inte var närvarande.

1 av 2 | Foto: Drew Angerer/GETTY
Orrin Hatch, republikansk ordförande i kommittén, bredvid de tomma stolarna i kongressen.

Stämningen har länge varit dålig i den amerikanska kongressen. Men frågan är om inte humöret på Kapitolium har nått nya bottennivåer under de första veckorna av Donald Trumps presidentskap.

Flera av Trumps ministerkandidater har mött hårt motstånd i sina respektive senatskommittéer. Eftersom Republikanerna har majoritet i både senaten och kongressen så kämpar Demokraterna i motvind – och de verkar vara beredda att ta till alla trick i lådan.

Godkände två ministrar

Under två dagar har demokraterna i senatens finansiella kommitté blockerat godkännandet av Steve Mnuchin och Tom Price, tilltänkt finansminister respektive sjukvårdsminister i Trumps regering.

Detta gjorde de genom att helt enkelt vägra att närvara vid omröstningen. Reglerna kräver att minst en ledamot från oppositionspartiet deltar i mötet. I alla fall har det gällt fram tills nu.

På onsdagsförmiddagen, lokal tid, beslutade Republikanerna i kommittén enhälligt att upphäva reglerna. Därefter godkände de Mnuchin och Price. Nu är det upp till hela senaten att ta ställning till dem vid en omröstning.

– Demokraternas beteende är bara ett sätt att skada presidentens nomineringar. De har blivit rättvist behandlade. Vi har inte blivit rättvist behandlade, säger Orrin Hatch, republikansk ordförande i kommittén, till The Hill.

Röstade ja till Sessions

Under onsdagen röstade senatens miljöpolitiska kommitté om Scott Pruitt, Trumps kontroversiella kandidat till posten som chef för miljömyndigheten EPA. Även denna omröstning bojkottades av Demokraterna.

Vidare röstade den juridiska kommittén på förmiddagen ja till att ställa justitieminister-kandidaten Jeff Sessions inför den samlade senaten. Ledamöterna röstade efter partifärg. Innan omröstningen levererade flera demokrater hård kritik mot Sessions.

Publicerad: