Jägare rasar mot barnprogram i SR

Vissa jägare har reagerat på Barnradions sändning.
Vissa jägare har reagerat på Barnradions sändning.
Daniel Ligné
Daniel Ligné

Dramatiseringen av Roald Dahls kända barnbok har fått jägare att rasa mot Barnradion i radiokanalen P4, skriver tidskriften Svensk Jakt.

– Mina barn reagerade starkt på programmet. Jag tror inte barn kan hantera att man pratar om att hota jägare, säger Daniel Ligné, vid Svenska Jägarförbundet.

Barnradion i P4 har nyligen sänt tre avsnitt av dramatiseringen av Roald Dahls bok ”Mitt magiska finger”. Den handlar om en flicka som vill få en pappa och hans två söner att sluta jaga. Hon förvandlar de tre med sitt magiska finger så att de blir små och får vingar. Det slutar med att änder, som fått armar och blivit större, står med tre gevär och yttrar orden: ”Nu tänker vi ge varandra lov att skjuta er” och får jägarna, som ber för sina liv, att lova att inte skjuta djur igen och att ha sönder sina gevär.

Slutklämmen har fått visa att reagera i sociala medier: ”Detta är fruktansvärt! Detta program ska anmälas till radionämnden!!! Inget barnprogram ska innehålla hot om död!!!” skriver en person på Facebook. ”En saga om att hota att döda andra människor för att de inte tycker som du”, kommenterar en annan.

”Tror många blev ledsna”

Enligt Daniel Ligné, som är riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, har flera jägare reagerat. Han brukar själv ta med sina barn ut och jaga.

– Mina barn reagerade starkt på programmet. Jag tror inte barn kan hantera att man pratar om att hota jägare. Jag tyckte det var lite osmakligt om jag ska vara ärlig. Det är tusentals barn som följer med på jakt varje år, jag tror många blev ledsna när man hörde där.

Dessutom menar Daniel att det public service indoktrinerar barn till att tro att jakt är dåligt, i och med programmet.

– Jag tycker att public service är bra på att vara neutrala kring jakt. Även om det här är en bok av Roald Dahl hade man kunnat göra den delen på ett annat sätt.

”Är ju en saga”

Dan Granlund, som är kanalchef på P4 bemöter, jägarnas kritik. Han menar att de som lyssnar nog kan förstå att det här i sammanhanget är ett konstnärligt verk.

– Det är ju en saga, jag har inte fått några reaktioner av föräldrar som inte uppfattar det så. Skulle det vara så hade vi fått vara extra tydliga med att det är en saga, men jag tycker att det framgår. Vi sänder många sagor som till exempel Karlsson på taket och Rödluvan och vargen, säger han och fortsätter:

– Det är inget man ska ta bokstavligt, det bygger på en känd författares verk. Jag har själv lyssnat på det här och kan inte uppfatta det som ett hot som riktar sig mot jägare, jag har svårt att se det.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN