Flickans vädjan till Trump - hjälp barnen i Syrien

NYHETER

Sjuåriga Bana Alabed blev känd över hela världen för de Twitterinlägg hon skickade ut från krigshärjade Aleppo. I en ny film läser hon högt ur ett öppet brev hon skrivit till USA:s president Donald Trump.

– Du måste göra någonting för barnen i Aleppo, för de är som du. Barn behöver fred, precis som du, står det i brevet.

”Käre Donald Trump. Jag heter Bana och är en sjuårig flicka från Aleppo.” Så inleds det öppna brevet till USA:s president - ett brev som spridits av nyhetsmedier världen över. Nu har den sjuåriga flickan läst upp sin vädjan till världsledaren i en video som skickats till CNN.

– Om du lovar mig att du gör någonting för barnen och befolkningen i Syrien så är jag din vän, säger Bana i filmen.

Skildrade kriget på Twitter

Med sina tweets inifrån de ockuperade delarna av Aleppo har Bana Alabed blivit ett känt namn världen över. Den sjuåriga flickan har skildrat livet i den östra delen av staden under hela hösten och fått fler än 360 000 följare på Twitter. Med hjälp av sin mamma har hon beskrivit hur familjens tillvaro har påverkats av kriget. I november tystnade det plötsligt från kontot när familjens hem förstördes i en bombräd och de var tvungna att gömma sig.

Har träffat president Erdogan

När massevakueringen i Aleppo inleddes i december lyckades Bana och hennes familj lämna landet och uppehåller sig sedan dess i Turkiet. Strax efter deras ankomst till landet bjöds Bana Alabed in till presidentpalatset i Ankara, för ett möte med president Recep Tayyip Erdogan och utrikesministern, Mevlut Cavasoglu. Regeringen hade uppmärksammat en vädjan som skickats ut av Banas mamma som handlade om ett eldupphör i Aleppo.

”Gör något för barnen i Aleppo”

Nu sträcker Bana Alabed ut en hand till ytterligare en världsledare. I brevet till Trump hoppas hon att han ska agera för barnen i Syriens skull.

– Du måste göra någonting för barnen i Aleppo, för de är som du. Barn behöver fred, precis som du, skriver hon i brevet.

Än så länge har inget svar synts till från Donald Trump. Här kan du se när Bana Alabed läser högt ur sitt brev.