Inget reseförbud från länder där Trump har affärsintressen

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Emrah Gurel / AP
Trump Towers i Istanbul.

President Donald Trumps inreseförbud gäller sju, i huvudsak, muslimska länder.

Däremot omfattas inte andra muslimdominerade länder som Saudiarabien, Egypten och Turkiet – nationer där Trump-koncernen dessutom har affärsintressen.

Detta enligt en sammanställning som Bloomberg gjort.

Den verkställande presidentordern innebär inreseförbud i tre månader för medborgare från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Det är länder med en övervägande del muslimsk befolkning och som anses ha problem med terrorism.

Samtidigt är flera andra stora muslimska länder undantagna från inreseförbudet. Däribland finns Saudiarabien, Egypten, Förenade Arabemiraten och Turkiet.

Golfbanor och hotell

Enligt Bloomberg är de fyra länderna nationer där Donald Trumps företag har affärsintressen. Bland annat rör det sig om hotellprojekt, lyxiga skyskrapor och golfbanor.

Trump-administrationen har nämnt masskjutningen i San Bernardino 2015 – då 14 människor dödades – som ett av skälen till att stoppa vissa länders medborgare att resa in i USA. Men enligt CNN hade ingen av de två gärningsmännen, ett gift par, i det fallet stoppats av dagens inreseförbudet.

Kvinnan var nämligen från Pakistan och hade även bott i Saudiarabien – alltså två länder undantagna från inreseförbudet. Mannen var amerikansk medborgare.

Terrorister från Saudiarabien

Saudiarabien är ett land som också i övrigt förknippas med terrorism. Till exempel var femton av terroristerna som var inblandade i 11 september-attackerna 2001 från Saudiarabien.

Innan presidentinstallationen den 20 januari lämnade Donald Trump över kontrollen av sina företag till sina söner. Detta eftersom presidenten inte kan ha den typen av intressekonflikter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM