Trumps impulsivitet på Twitter – hans drivkraft

Foto: NICHOLAS KAMM / AFP
NYHETER

Donald Trump tittar på tv – och twittrar.

Den nye amerikanske presidenten är sedan länge känd för sin impulsiva stil.

Här är några exempel på när de snabba tankarna på nätet varit på god väg att bli amerikansk politik.

Donald Trump gick till val på att han skulle skapa snabb och rejäl förändring. Så lär hans tid vid presidentposten också bli om man får tro journalisten Wayne Barrett, som bevakade Trump från 70-talet fram till sin dödsdag nyligen.

– Donald är inte intresserad av information. Han har inte något genuint intresse av politik. Han drivs av impulser. Jag ser inte varför det skulle förändras, sa Wayne Barrett i en intervju med The New Yorker två dagar efter att Trump valts till president.

En undersökning från januari, gjord av det välansedda mätinstitutet Pew Research Center visar att det finns amerikaner, både de som röstat republikanskt och de som röstat demokratiskt, som är oroliga för just hur impulsiv Trump är.

Redan fått rätt

Om man ser till Trumps första veckor som president tycks de farhågorna ha slagit in .

Nedan följer några exempel på när Trumps impulsivitet kommit nära att bli - eller till och med blivit - amerikansk politik.

En artikel i New York Times beskriver Trumps kvällsrutin: ”Han sitter i Vita huset på kvällen, tittar på tv eller läser sociala medier, och skickar via Twitter ut blixtsnabba omdömen om det han ser”.

  • Därefter lär han ha zappat över till The today show som rapporterade om att det inte fanns bevis för det röstfusk Trump ofta talat om under valrörelsen. Trump twittrade då att han skulle tillsätta en utredning om röstfusk:

Pressekreteraren fick upprepa

  • På samma tema tycks Trump samma vecka ha tittat på den tv-kanal han själv kallat ”falska nyheter”, nämligen CNN, som intervjuade Gregg Philips, en man som hävdat att han har bevis för att tre till fem miljoner människor röstfuskat:

  • Dessa uppgifter fick också pressekreteraren Sean Spicer upprepa på en presskonferens med medier.

  • Den 2 februari lär Trump ha fortsatt att titta på favoritkanalen Fox News, eftersom han kort efter en sändning om protesterna på University of California i Berkeley, där högerpopulisten Milo Yiannopoulos skulle ha talat, twittrade om att sluta med federala bidrag till universitetet om inte yttrandefrihet råder:

Inte alltid använt Twitter

  • Men den impulsive presidenten har inte alltid använt sig av Twitter för sina tankeskiften. Efter att Trump-administrationen flera gånger tydliggjort att man tänker vara hängiven Israelvän, något som Israels premiärminister Netanyahu tolkat som ett godkännande att bygga fler bosättningar, kom plötsligt ett uttalande från pressekreteraren om att bosättningarna inte hjälper målet om att nå fred i Israel/Palestina-konflikten. Enligt tidningen New York Times lär besöket från den jordanska kungen Abdullah II ha fått Trump på andra tankar.

  • En av de tweets som fått många att höja på ögonbrynen var när Trump kallade domaren som tillfälligt stoppat hans exekutiva order om inreseförbud för medborgare från sju länder för ”så kallad domare”. Kort därefter lämnade justitiedepartementet in en överklagan på domen från Vita huset:

Oroliga för hur impulsiv Trump är

Det finns ändå de som är förvånade över att Trump inte tycks ha ändrat sig särskilt sedan han svors in som president. Men om man får tro Wayne Barrett, reportern som bevakat Trump sedan 1970-talet, är det bara att vänja sig. Han trodde inte att Trump tänkte ändra sin personlighet, sa han i intervjun med The Newyorker två dagar efter valet:

– Varför ändra en sådan sak? Det tog ju honom till presidentposten över USA. Den här personligheten har blomstrat i två universum nu, i affärer och i politiken, utan att disciplineras. Varför ändra det vid 70 års ålder?

ARTIKELN HANDLAR OM