Jimmie Åkesson: ”Kommer få ett oerhört inflytande”

avJosefin Silverberg, Kenan Habul

Sverigedemokraterna gör ett succéval.

Jimmie Åkesson ställer ett ultimatum till Moderatledaren i sitt tal i och med att Alliansen ser ut att bli mindre än de rödgröna.

– Det är upp till bevis Ulf Kristersson, tänker du välja Åkesson eller Löfven?

– Jag vet vem som har vunnit det här valet – det är Sverigedemokraterna, så är det, säger Jimmie Åkesson i sitt tal.

Han möts av jubel, publiken ropar ”Jimmie, Jimmie” och applåderar.

– Vi stärker vår vågmästarroll, vi ökar våra mandat i riksdagen, vi ser att vi kommer få ett oerhört inflytande över vad som händer de närmsta åren. Det kan ingen ta ifrån oss.

1 av 3 | Foto: Robin Lorentz-Allard

Han ställer krav på Ulf Kristersson, när större delen av rösterna är räknade är de rödgröna större än allianspartierna. Samtidigt ser Sverigedemokraterna ut att få 17,7 procent, vilket ger 63 mandat i riksdagen.

– Just nu är den så kallade Alliansen – i den mån den existerar – mindre än de rödgröna. Det betyder att Ulf Kristersson som lovat att han ska byta regering i kväll, nu är det upp till bevis. Hur tänker du byta regering, väljer du Löfven eller Åkesson, säger Jimmie Åkesson.

En tydlig invit, säger Åkesson till Aftonbladet efter talet.

– Kristersson har sagt att han vill byta regering och han har inte så många sätt att göra det på. Jag gjorde en tydlig invit.

”Tänker skaffa oss inflytande på riktigt”

– Vi har gjort allt vi har kunnat, jag har ingenting mer att ge. Jag vet vilka fantastiska insatser, uppoffringar, slit som ni gett det här partiet och vår sak och vår rörelse. Vi har ingenting mer att ge, men Sverigevänner – vi är inte nöjda. Vi ser att vi är det här valets vinnare men nu går vi in i en ny mandatperiod och tänker skaffa oss inflytande över svensk politik på riktigt.

Ni blir tredje största parti. Är du besviken?

– Jag kan omöjligt vara besviken. Signalerna från väljarna har varit tydliga. Vi har haft alla de andra partierna emot oss i varenda debatt och hela mandatperioden, ändå är vi det parti som ökar mest. Vi kommer att spela en nyckelroll fortsatt och vi har stärkt den nyckelrollen, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Åkesson har i intervjuer före valet sagt att han tror på ett valresultat på mellan 20 och 30 procent. Hittills ser partiet ut att hamna på 17–18 procent. Åkesson har kritiserats för uttalanden om Public Service och bojkottade SVT efter bråket som följde efter den senaste debatten.

– Min bedömning är att våra Sverigevänliga sympatisörer varit nöjda med mina framträdanden. Att jag fått kritik av vänsterliberala medier är väntat. Det är uppenbart att vi fått en del stryk i slutet av den här valrörelsen, precis som tidigare är det kopplat till enskilda individer i partiet – det kan mycket väl ha spelat in, säger Jimmie Åkesson.

ARTIKELN HANDLAR OM