Motattacken: ”Därför anmälde vi inte förövarna”

#WhyIdidntReport – upprop på sociala medier om rädslan att anmäla sexualbrott

avJosefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump ifrågasätter varför de sexuella övergrepp som hans tilltänkte HD-domare anklagas för kommer upp till ytan först nu.

Hade övergreppen varit så allvarliga, hade de förstås genast polisanmälts när de inträffade, twittrade presidenten – och utlöste ramaskri.

Nu kokar Twitter av personer som berättar om hur övergrepp bagatelliserats och gjort att de inte vågat anmäla sina förövare.

1 av 3 | Foto: J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix

På torsdag vittnar Christine Blasey Ford om de övergrepp hon säger att den tilltänkte domaren till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh, utsatte henne för i början av 80-talet. Vittnesmålet kommer att direktsändas, sedan ska senatorerna ta beslut om Kavanaughs lämplighet att ta plats i den amerikanska högsta domstolen.

President Trump har ifrågasatt Blasey Fords trovärdighet och menar att hon borde anmält långt tidigare om det var så illa som hon nu påstår.

”Jag hyser inga tvivel, att om övergreppen på Ford var så allvarliga som hon säger, skulle de omedelbart ha anmälts till lokala myndigheter, antingen av henne eller av hennes älskade föräldrar. Jag vill att hon tar fram den anmälan så att vi får veta datum, tid och plats!”, twittrade Trump.

Ashley Judd: Ifrågasattes av vuxna

Uttalandet har fått många tusen personer att berätta om vilka faktorer som gör att offer för sexualbrott tystnar, och håller tyst.

Under hashtaggen #whyIdidntReport skriver både kändisar och privatpersoner om vad som gjort att de inte vågat anmäla sina förövare.

”Första gången det skedde var jag 7. Jag berättade för de första vuxna jag träffade. De sa: ”Han är en trevlig gammal man, det var inte så han menade”. Så när jag våldtogs när jag var 15 berättade jag bara för min dagbok. När en vuxen läste det anklagade hon mig för att haft sex med en vuxen man”, skriver skådespelaren Ashley Judd.

Alyssa Milano, drivande inom MeToo-rörelsen:

”Jag blev utsatt för sexuella övergrepp två gånger. En gång när jag var tonåring. Jag anmälde aldrig till polisen och det tog 30 år för mig att berätta för mina föräldrar”.

Presidentdottern stöder Ford

Författaren Patti Davis, dotter till president Ronald Reagan och Nancy Reagan, skriver i Washington Post att hon våldtogs för 40 år sedan av en framstående person inom musikindustrin.

”Jag kände mig ensam, skämdes och äcklades av mig själv. Varför tog jag mig inte därifrån? Varför tryckte jag inte bort honom? Varför frös jag till is?”.

Detaljerna om vad som har hänt är svåra att minnas så lågt efteråt, menar Davis och drar paralleller till Fords anklagelser mot Kavanaugh. Att vissa detaljer faller bort medan andra etsar sig kvar för evigt är inte konstigt, skriver hon.

”Inte konstigt att detaljer faller bort”

”Det förvånar mig inte att alls att Christine Blasey Ford inte har berättat för någon på 30 år om övergreppet som hon nu anklagar HD-nominerade domaren Brett M. Kavanaugh för”, skriver Patti Davis och fortsätter:

”Det är viktigt att förstå hur minnet fungerar vid ett trauma. Ford har kritiserats för saker hon inte kommer ihåg, som adressen där övergreppet ska ha skett, vilken tid på året eller vilket hus det var. Men minnet av själva attacken är detaljerat. Hans hand över hennes mun, omöjligt att andas. Det här är vad som händer: Ditt minne tar ögonblicksbilder av detaljer som kommer plåga dig för evigt och förändra ditt liv. Det blockerar andra delar av historien som inte spelar så stor roll.”

Ytterligare en kvinna som studerat på Yale samtidigt som Kavanaugh har trätt fram och anklagat honom för att ha antastat henne. Brett Kavanaugh nekar till samtliga anklagelser och kommer under sitt vittnesmål att använda gamla kalendrar från 80-talet för att styrka sitt fall.

Kavanaugh beskrivs som konservativ och har bland annat jobbat under George W Bush i Vita huset.

Publicerad: