Norge

Smitare körde ihjäl fem norska getter – här är bondens vädjan

Av: 

Miriam Bratt

NYHETER

När bonden Geir Nesbakk från norska Bremanger kom hem i måndags möttes han av en obehaglig syn.

Någon hade kört på fem av hans getter och sedan lämnat platsen.

– Det är respektlöst att inte anmäla om man har kört på ett djur. Det är som att djur inte skulle betyda något, säger Geir Nesbakk.

I måndags eftermiddag ringde plötsligt norska Geir Nesbakks telefon. Personen på andra sidan linan berättade att hen sett två skadade getter på den mark som Geirs getter betar.

Den oroliga bonden fick snabbt åka hem och sätta sig i bilen tillsammans med sonen Tore för att ta reda på vad som hänt.

”En var helt apatisk”

Och det tog inte lång tid innan de förstod att situationen var betydlig värre än de först trott, vilket även norska NRK skrivit om.

– På vägen såg jag ett djur som låg på marken och inte kunde resa sig. En annan get stod helt apatisk bredvid, säger Geir till Aftonbladet.

Även polisen hade larmats och fanns där när far och son kom till platsen. När de fortsatte längs vägen hittade de sammanlagt fem skadade getter.

– Det var en förfärlig syn. Man såg maginnehåll som kom ut ur djurens käftar.

De fem skadade djuren var alla tvungna att avlivas, två av dem med gevär. Någon eller några måste alltså ha kört på djuren och bara kört vidare.

– Vem som helst kan köra på ett djur på vägarna, men det är inte okej att bara åka vidare.

Polisen söker efter föraren

Den lokala polisen arbetar nu med att följa upp tips och utreda vad som hänt med Geirs getter. Det är nämligen straffbart att köra på djur och inte anmäla det.

– Vi har fått in några tips som vi kommer att titta närmare på. Men vi känner inte till vem som har gjort det här, säger polisen Espen Gulliksen till NRK.

För Geirs del kommer oron för hans djur att öka efter händelsen.

– Det här påverkar mig djupt. Djuren går ju längs vägen och jag är alltid bekymrad över om det ska hända något. Men det är i alla fall två helt olika saker att köra på djur och sticka eller att köra på djur och sedan höra av sig och berätta vad som hänt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Norge

Trafik