Valet 2018

Valresultat först på söndag

Av: 

TT

NYHETER

Det slutgiltiga valresultatet för riksdagen fastställs först på söndag, uppger Valmyndigheten. Anledningen till att rösträkningen tagit längre tid än beräknat uppges vara ett högt valdeltagande och att fler väljare valt att förtidsrösta samt att göra det närmare valdagen.

Enligt Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, är det inte konstigt att det slutliga valresultatet dröjer.

– Vi har räknat med allt från fredag kväll till söndag kväll, men kvaliteten är viktigare än tiden, säger hon till TT.

Enligt Valmyndigheten tar det mycket tid att hantera alla valsedlar med personkryss. Dessutom ska alla personröster numera matchas med ett samtycke från personen som står på valsedeln, i och med de nya reglerna om samtycke av en kandidatur.

Arbetskrävande räkning

Stockholm och Västra Götaland, som nu inte är klara, är de två största distrikten, förklarar Anna Nyqvist. Där är rösträkningen mer arbetskrävande, och där finns också många förtidsröster och valsedlar från andra distrikt som gör rösträkningen mer tidskrävande.

I år har länsstyrelserna haft två dagar på sig att klara av det som brukar kallas onsdagsräkningen, mot en dag tidigare. Det är då sent inkomna förtidsröster samt utlandsröster räknas.

Ändrade väljarmönster

Att rösträkningen dröjer hos länsstyrelsen i Stockholm förklarar Jonas Johansson, kommunikationschef, med ändrade väljarmönster.

– De som förtidsröstar har gjort det betydligt senare än vid tidigare val. Och det är fler personkryss på förtidsrösterna, säger Johansson.

Dessutom tillkommer att fler än vanligt har använt röstsedlar från en valkrets men röstat i en annan valkrets, något som kräver en särskild hantering. Jonas Johansson säger att länsstyrelsen i Stockholm gjort omprioriteringar för att kunna vara så snabba med rösträkningen som möjligt men att en utvärdering kommer att ske inför nästa val.

– En majoritet har jobbat 08 till 22. Och vår bedömning var att vi anpassat organisationen. Men vissa saker har man inte kunnat förutse, som exempelvis att så många valt att förtidsrösta så nära inpå valdagen, säger Johansson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa fint hemma med vacker vårbukett - beställ hos Interflora.

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Val 2018: Preliminära rösträkningen är klar

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Valet i Sverige

Valmyndigheten

Politik