Ödesval för Trump – då kampanjar syskonen mot republikanske brodern

avNiklas Eriksson

NYHETER

Mellanårsvalet ser ut att bli en rysare för president Donald Trump då den republikanska majoriteten i kongressen hänger löst.

Nu väljer sex syskon att ge sig in i valet i Arizona för att uppmana människor att rösta på sin brors motståndare – demokraternas kandidat.

– Vi måste stå upp för vårt goda namn, säger en av syskonen, David Gosar.

Den 6 november ska samtliga 435 platser i representanthuset väljas om och 35 av 100 senatsplatsers framtid ska avgöras. Mellanårsvalet till kongressen beskrivs som en prövning för republikanerna som i nuläget har egen majoritet i såväl senaten som representanthuset.

Men i dagsläget pekar väljarbarometrarna mot att mellanårsvalet kan komma att förändra maktbalansen.

– Republikanerna är fast i politisk kvicksand. Ju hårdare de kämpar desto svårare blir det för dem, säger Michigandemokraten Dan Kildee till The Hill.

Runtom i USA pågår nu hårda kampanjer där där republikanska och demokratiska kandidater kämpar om att bli den som avgör var makten i kongressen hamnar.

I Arizona har det också lett till ett uppslitande familjegräl.

1 av 2 | Foto: CQ-Roll Call / Sipa USA
Paul Gosar, republikanernas kandidat.

Den extremkonservativa republikanen Paul Gosar ska försvara sin plats i representanthuset. Men sex av hans tio syskon har nu gått ut i flera kampanjfilmer och uppmanat människor att rösta på hans motståndare – demokraten David Brill, skriver Washington Post.

Syskonen Gosar säger i kampanjvideon att deras brors politiska hemvist på den allra yttersta högerflanken är allt för magstark.

– Jag kunde inte längre vara tyst. Och det borde ingen av oss vara, säger Grace Gosar enligt Wasington Post.

Brodern David Gosar, 57, säger till tidningen att han kände sig tvungen att ta offentligt avstånd från sin politikerbror på grund av dennes åsikter. Även om han önskade att han slapp.

– Det finns inte en knäpp, galen eller konstig grej som han inte är delaktig i. Vad är det meningen att vi ska ta oss till?

David säger att de inte längre har särskilt mycket kontakt. Enligt honom ska de ha växt ifrån varandra när brodern Paul berättade att han var en anhängare av ”birther-rörelsen”‚ det vill säga konspirationsteorin om att president Barack Obamas födelsebevis är falskt och att han inte är amerikansk medborgare. Vilket skulle betyda att Obama inte kunnat bli president.

– Jag tänkte bara: Herregud, du måste skämta med mig”. Sen gick han och blev vald, säger David Gosar till Washington Post.

– Jag tänker inte bryta bröd med en rasist.

Paul Gosar har suttit i representanthuset sedan 2011 men har den senaste tiden blivit aktuell i samband med ett antal kontroversiella uttalanden. Flera av dessa som rört mer eller mindre sprida högerextrema konspirationsteorier har dessutom möts av kritik från såväl republikaner och demokrater.

Bland annat har Paul Gosar sagt att vitmakt-marschen i Charlottesville, som slutade med att motdemonstrant mördades, i själva verket var orkestrerad av ”vänstern”. Han har också sagt att nuvarande vice justitieminister Rod Rosenstein, den tidigare tillförordnade justitieministern Sally Yates och sparkade FBI-chefen James Comey borde åtalas för högförräderi med anledning av deras inblandning i utredningen av president Trumps ryska kontakter, skriver Washington Post.

Paul Gosar har valt att inte svara på Washington Posts frågor. Däremot har han kommenterat syskonens val att kampanja för hans politiske motståndare på Twitter:

”De är missnöjda Hillary-anhängare som jag har blodband till mig men precis som vänsterfolk överallt sätter de politisk ideologi framför familj #MAGA18”.

ARTIKELN HANDLAR OM