Presidenter och diplomater tar farväl av Annan

avTT

1 av 2 | Foto: Sunday Alamba
Kofi Annans änka Nane, omgiven av sonen Kojo Annan till vänster och dottern Ama Annan till höger, under en ceremoni för den avlidne FN-chefen i Accra på onsdagen.

Efterträdaren António Guterres – liksom en rad stats- och regeringschefer – är på plats när FN:s legendariske generalsekreterare Kofi Annan begravs i hemlandet Ghana.

Sverige representeras av tidigare vice generalsekreteraren Jan Eliasson.

Efter tre dagar av landssorg i Ghana för den respekterade toppdiplomaten hålls under torsdagsförmiddagen en avslutande ceremoni vid Accra International Conference Centre. Ledarna för Elfenbenskusten, Liberia, Namibia, Etiopien, Niger och Zimbabwe finns bland de utländska dignitärer som närvarar vid statsbegravningen, enligt Ghanas informationsminister.

Även den nederländska prinsessan Beatrix, som var nära vän med Annan, är på plats.

Sveriges regering representeras av ambassadör Jan Eliasson, tidigare FN:s vice generalsekreterare. Han arbetade tillsammans med Annan inom FN under flera år.

– Jag tror att han kommer att leva vidare som ett föredöme för oss alla i sin humanitet och tro på internationellt samarbete, sade Eliasson till TT i augusti, efter beskedet om Annans bortgång.

Annan ledde FN åren 1997 till 2006. Han dog den 18 augusti i sitt hem i Schweiz, 80 år gammal.

Tusentals ghananer har under de senaste dagarna besökt Annans kista sedan den i måndags togs emot i Ghana.

ARTIKELN HANDLAR OM