Fängelse för nazist i Sundsvall – kartlade journalister

avIsabelle Nordström

NMR-aktivisten Peter Holm, 48, har dömts för bland annat grovt vapenbrott.

Han har kartlagt två journalister och byggt en attachéväska med en knapp i handtaget som skulle avfyra en pistol.

Han döms nu till fängelse i två år och sex månader, men frias för förberedelse till mord.

Peter Holm har varit en av de mer framträdande medlemmarna i Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Enligt Säpo har han bland annat arbetat med att rekrytera nya medlemmar och håller ofta föredrag inom rörelsen.

1 av 4 | Foto: FREDRIK PERSSON
NMR-aktivisten Peter Holm.

När polisen kom till Holm för att omhänderta vapen uppdagades hela historien. Eftersom Holm hade en framträdande roll inom NMR fanns ett beslut på att hämta de vapen han hade hemma, trots att han hade licens för dem.

Då upptäcktes nämligen 48-åringens hemliga rörvapenväska.

”I ”barrummet” påträffades en väska som var ombyggd för att kunna dölja ett vapen samt en störsändare. I tvättstugan påträffades ett signalvapen, ett handtag till en handgranat, 2 mm patroner och hylsor. I en kartong låg en isärplockad revolver och i torkskåpet fanns ett avkapat järnrör”, står det i domen.

”Kännbart straff”

Polisen hittade också militära uniformer, kommunikationsutrustning och nazistisk litteratur hemma hos Peter Holm.

I hans dator fanns två journalister noggrant kartlagda. En av dem är Anders Ingvarsson, chefredaktör för flera tidningar inom Mittmedia-koncernen.

– Det är ett rätt kännbart straff för vapenbrott, det är bra att domstolen tagit det här på allvar, säger Ingvarsson till Aftonbladet efter domen.

– Att han frias för förberedelse till mord är jag inte förvånad över, men han har ändå suttit där hemma och snickrat ihop de här vapnen, han har kartlagt journalister och har byggt den här väskan. Det är omständigheter som säger att det här är inte en vanlig person.

Hur känns det för dig att ha blivit kartlagd?

– Det här är offentliga uppgifter, skriver man mitt namn på Google får man fram hemadressen, svårare än så är det inte. Men att han har gjort det och sparat ner det, det visar hur de här individerna jobbar och allvaret i det, säger han.

– Rent yrkesmässigt påverkar det mig inte alls, det är så här det ser ut i dag i Sverige. Det finns individer som vill journalister, politiker och makthavare illa.

Friades för mordplaner

Peter Holm åtalades för bland annat grovt vapenbrott, brott mot lagen om elektronisk kommunikation och förberedelse till mord.

Men tingsrätten väljer att fria 48-åringen för mordplanerna eftersom man anser att det inte finns tillräckliga underlag för att han faktiskt skulle begå den här typen av våldshandlingar.

Han är tidigare ostraffad.

– Det är ett mycket kännbart straff för min klient. Vi får analysera domen och se hur vi går vidare, säger Mikael Westerlund, Peter Holms försvarare, till SVT Nyheter.

ARTIKELN HANDLAR OM