Kim lovar Xi "ny framtid" för Korea

TT-Reuters

Publicerad 2018-06-20

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un möter Kinas president Xi Jinping tillsammans med sina fruar under ett två dagar långt besök i Peking.

Mötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Kinas president Xi Jinping beskrivs som framgångsrikt. Kim har bland annat lovat fortsatt "vänskap och nära samarbete" med Kina, och fortsatt atomavveckling på Koreahalvön, rapporterar Nordkoreas statliga medier.

Det två dagar långa besöket är Kims tredje besök i Kina i år och kommer knappt tio dagar efter det historiska mötet med USA:s president Donald Trump i Singapore. Kim lovade även att samarbeta med Kina för att säkerställa "en sann fred" på Koreahalvön, enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA.

Mötet beskrivs som en del i en diplomatisk balansgång för Kim Jong-Un. Han måste förhandla med USA utan att förarga Kina som både ekonomiskt och diplomatiskt stöttat Nordkorea sedan Koreakriget, som avslutades med en vapenvila 1953.

Både USA och Kina stödjer en atomavveckling på Koreahalvön men analytiker menar att det finns en viss oro i Peking att Washington och Pyongyangs förbättrade relationer kan ske på Kinas bekostnad och hota landets egna intressen i regionen.

Mötet var både ett sätt för Kim och Xi att diskutera en gemensam hållning efter mötet i Singapore och ett sätt för Nordkorea att stärka banden till Kina, säger Shin Beom-Chul, från den Sydkoreanska tankesmedjan Asan Institute for Policy Studies.

– För Nordkorea handlar det också om att visa för världen att Peking står bakom Pyongyang om relationerna med USA skulle försämras.

Följ ämnen i artikeln