Hoverboarden fattade eld – familjens hus brann ner

avBabs Drougge

Publicerad:
Uppdaterad:

Hela Francos familj får nu tränga ihop sig i en liten gäststuga på tomten.

Många av deras tillhörigheter är borta för alltid, på grund av samma typ av hoverboard som finns i många svenska hem.

– Jag förstår inte att de får finnas de här brädorna, att de inte förbjuds, säger Franco Terzi.

Det var på lördagen som Franco Terzi satt med sonen och tittade på tv i huset på Värmdö i östra Stockholm. Plötsligt hördes en smäll från dotterns rum.

– Vi gick dit och tittade, min son skrek ”det brinner, det brinner!”. Jag försökte släcka men det var helt omöjligt. Branden tog fart jättefort. Min son ringde till brandkåren och skrek till mig ”ut pappa, kom ut pappa!”, säger Franco Terzi.

Franco insåg snart att han inte skulle få kontroll över eldsvådan, som startat när dotterns hoverboard exploderat och kastat lågor över rummet.

Han tog sig ut till sonen, som hade larmat brandkåren. Tillsammans såg de hur allt de ägde sakta men säkert gick upp i rök. När räddningstjänsten anlände efter en kvart stod hela huset i lågor.

1 av 5 | Foto: Privat
Franco Terzi tillsammans med dottern framför huset, som nu står inför omfattande sanering och renovering.

Mitt i allt elände kom Francos fru och dotter hem från sin promenad.

– Det var ju panik. Min dotter började skrika, hon bara föll ihop. Vi fick ju lyfta upp henne. Det var hemskt tråkigt, säger Franco Terzi.

Från juli 2016 till juli 2017 rapporterades inte mindre än 56 kända bränder orsakade av just hoverboards, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

”Köp inte en hoverboard”

En av brandmännen på plats ska ha berättat för Franco att det var fjärde gången han behövt rycka ut på grund av en hoverboard, bara i år.

Han vill därför varna alla som funderar på att köpa en hoverboard till sina barn.

– Köp inte en hoverboard till ditt barn, aldrig. Det var jag som gjorde det till min dotter och jag ångrar ju det så mycket i dag. Det är hemskt. Jag förstår inte att de får finnas de här brädorna, att de inte förbjuds, säger Franco Terzi.

1 av 2 | Foto: Privat
Franco ångrar att han köpte brädan till sin dotter.

Myndigheter varnar

Både Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket avråder från att importera leksaken själv från exempelvis Kina.

Alla maskiner som säljs i Sverige ska vara CE-märkta och ha svensk bruksansvisning, berättar Anders Engvall, som varit inblandad i Arbetsmiljöverkets kartläggning av 13 brädor, som resulterade i att tre modeller togs bort från den svenska marknaden.

Finns inga garantier

Men hoverboarden som inneburit att Francos familj nu får bo i en gäststuga på tomten köptes i en svensk butik.

– CE-märkningen innebär att tillverkaren gjort allt för att säkerställa de krav som gjorts på en maskin är uppfyllda, men helt säker kan man ju aldrig vara. Maskinen kan börja brinna för att den fått en skada eller något annat, säger Anders Engvall, handläggare på Arbetsmiljöverket.

Familjen måste nu hitta ett tillfälligt boende i trakten, där de kan bo under de omfattande renoveringar som krävs efter den förödande branden.

– Min dotter är tolv år, och har gråtit mycket på kvällarna. Hon saknar en massa saker från sitt rum. Min son har också tyckt att det här var jobbigt, och har stått och kramat sin mamma. Det är en katastrof, säger Franco Terzi.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ingarö

Bränder

Hoverboard