”Träffytan är som en stor apelsin”

Av: Caroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jägaren Britt-Marie Nordquist berättar hur man skjuter en björn

Om björnen anfaller går det blixtsnabbt.

– Den är en explosion. Ska man skjuta så måste man ha mer än 30 meter, annars hinner man inte ladda om, säger Britt-Marie Nordquist, jägare och jaktvårdskonsulent i Värmland.

Hon har jagat sedan 1974 och är en av landets mest erfarna kvinnliga jägare.

– Jag har jagat björn också men jag har hittills inte skjutit någon, säger Britt-Marie Nordquist till aftonbladet.se.

I just Värmland låg kvoten på två björnar i år. Bägge har fällts.

Många björnmöten

Antalet björnar är inte lika högt som i grannlänen och björnfrossan i Britt-Maries hembygd är inte lika allvarlig som i Jämtland eller Härjedalen.

– Fast många jägare här har mött björn. Men man har inte känt sig säkra och därför valt att inte skjuta. Det är jag glad för idag.

Jägare för eftersom jägare ofta rör sig tyst och kan överraska en björn.

Dessutom har jägare ofta med sig hund. Stöter den på en björn springer hunden gärna tillbaka till husse eller matte för att söka skydd.

Och efter hunden kommer björnen ofta rusande, rakt mot jägaren.

Minst två skott

– Björnen är som en explosion. Den är mycket snabb. Och om den kommer framifrån har man en träffyta som inte är större än en stor apelsin, säger Britt-Marie Nordquist.

Hon vet exakt hur man gör för att fälla en björn.

– Du ska vara beredd att skjuta snabba skott i följt, helst så du kan ladda om i ekot av det första skottet, annars hör björnen varifrån ljudet kommer och rusar dit.

Jägare som utbildas för björnjakt får bland annat lära sig att inte skjuta om björnen är närmare än 30 meter.

– Man måste kunna hinna ladda om. Så om den är närmare än 30 meter gör man ingenting. Hinner man inte ladda om så ska man avstå från att skjuta helt, annars blir det för farligt.

Dödar lätt en människa

Längsta avstånd är svårt att beräkna.

– Det beror på hur omgivningen ser ut. Men jag skulle inte vilja ha mer än 100 meter. Träffytan på en björn är inte speciellt stor.

En uppretad björn kommer rusande i mycket hög fart. Den är inte speciellt uthållig, men om den anfaller handlar det om sekunder och en björn har inga problem att döda en människa om den bestämt sig för attack.

– Den springer fortare än du och jag och den rör sig mycket snabbt. Så om man är förstagångsskytt på björn ska man nog fundera lite extra, säger Britt-Marie Nordquist.

Publicerad: