Slog sin baby i vredesmod

NYHETER

20-årig kvinna dömd för grov misshandel på sin sex månader gamla son

Den 20-åriga kvinnan slog sin sex månader gamla son ett flertal gånger mot huvudet och överkroppen.

Nu har hon dömts för grov misshandel vid tingsrätten i Örebro.

Kvinnan säger att hon varken kan erkänna eller förneka att hon slagit sin baby, eftersom hon var berusad vid tillfället och inte har något minne av händelsen.

Händelsen inträffade utomhus i centrala Örebro tidigt en morgon i början av juli i år. Ett vittne har berättat att hon väcktes av ljud och gick upp och från sin balkong fick se den 20-åriga kvinnan sittande på huk över barnet utdela flera slag mot pojken. Kvinnan vrålade också mot barnet som låg på en cykelväg.

Polisen larmades och såväl kvinnan som sonen omhändertogs och kördes till sjukhuset för provtagning och vård.

Flera skador

Undersökningen av babyn visade färska underhudsblödningar huvudets, ansiktets och bröstets högra sida, dessutom färska hudavskrapningar och rispor på såväl ansiktets högra som vänstra sida. Dessutom hade babyn en rispa på högra underbenet. Läkaren som undersökte barnet konstaterar att skadorna uppkommit genom våld och att barnet inte kunnat tillfogat sig skadorna på egen hand.

Provtagningar på mamman visar att hon vid tillfället hade 1,9 promille alkohol i blodet men att hon även var påverkad av hasch vid tillfället. Hon har berättat i förhör att hon druckit alkohol tillsammans med en väninna under kvällen, men att hon inte minns att hon slagit sitt barn och att hon inte heller kommer ihåg när hon greps. Hon förnekar att hon missbrukat narkotika.

Ska genomgå behandling

Tingsrätten skriver i domen att kvinnan gjort sig skyldig till ett allvarligt brott som borde föranleda fängelse och att man bedömer straffet till fängelse i ett år och åtta månader. Rätten har dock tagit fasta på hennes ålder och att hon tidigare inte dömts för allvarlig brottslighet och därför blev straffet skyddstillsyn.

Den 20-åriga mamman ska också genomgå alkohol- och drogavvänjande behandling och behandling mot sin våldsbenägenhet. Babyn är idag omhändertagen, men bor tillsammans med mamman på ett utredningshem. 20-åringen ska också betala 30 000 kronor i skadestånd till sonen.