Kriminell ska göra Angered tryggare

NYHETER

Förre brottslingen Mattias Andersson
blir expert hos statsbyggnadskontoret

Foto: Så här ska nya Angered centrum se ut enligt förslaget.

Nya Angered centrum ska bli tryggare och säkrare än i dag.

I arbetet med detaljplanen tar stadsbyggnadskontoret därför in experthjälp – av en före detta kriminell.

Foto: Mattias Andersson vill inte bli igenkänd och önskar, med hänsyn till sina anhöriga, avstå från att vara med på bild.

För tre år sedan muckade göteborgaren Mattias Andersson från Kumlaanstalten där han avtjänat ett nioårigt fängelsestraff för grovt rån.

Nu använder stadsbyggnadskontoret hans kunskaper om hur man begår brott i tvärtom-syfte.

– Det som jag som kriminell ser som trygghet är inga vittnen, ingen kontroll, ingen insyn. Vet man det bygger man hellre ett skyltfönster än en betongvägg, säger Mattias Andersson.

Bygga trygghet

När Mattias muckade tog han själv kontakt med projektgruppen Tryggare och mänskligare Göteborg för att dela med sig av sina erfarenheter.

Nu har han medverkat vid två möten där han kunnat lämna sina synpunkter på stadsbyggnadskontorets förslag.

– Förort eller inte, Svenssons eller inte, jag anser att man ska bygga för att så många som möjligt ska känna sig trygga, hellre än för att förhindra för en liten grupp. Vill de begå brott, så gör de det ändå.

Omedelbar respons

Hos stadsbyggnadskontoret tror man mycket på samarbetet.

– Vi ser honom som en bra diskussionspartner och vi har fått omedelbar respons, till exempel hur man kan använda sig av bommar på en parkering. Sånt tittar biltjuvar på, säger Åsa Swan, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

– Jag ser andra samband och möjligheter eftersom jag levt som jag gjort. Det som är otryggt för dig, har varit trygghet för mig, säger Mattias Andersson.