Turister befaras omkomna i Thailand

NYHETER

Drunknade när grotta översvämmades – minst åtta dödades

Åtta personer befaras ha omkommit sedan en grotta i nationalparken Khao Sok i Thailand översvämmades i samband med ett kraftigt regnväder på lördagen. En person kunde räddas efter 20 timmar i den vattenfyllda grottan.

Turisterna och deras två guider gjorde på lördagen en båttur från dammen Rathaprapha till grottan i nationalparken Khao Sok, norr om Phuket. Men häftiga skyfall översvämmade snabbt området i grottan och åtta människor drunknade, skriver Bangkok Posts nätupplaga.

Fyra troddes vara svenskar

Till en början uppgavs att alla omkomna var av tysk nationalitet, men den uppgiften ändrades till svenskar vid 11.15-tiden på söndagen. Vid lunch på söndag kom uppgifter från Bangkok Post att några av de omkomna var av schweizisk nationalitet och inte alls svenskar. Uppgifterna är bekräftade av UD. Det svenska generalkonsulatet på Phuket har varit i kontakt med polis i provinsen Surat Thani där grottan ligger, skriver TT. Förutom de fyra schweizarna omkom en tioårig tysk pojke, en turist vars nationalitet är oklar, samt en thailändsk guide och en båtförare.

Fastnade vid taket

Räddningsmanskapet har hittat en överlevande, en 21-årig brittisk kvinna. Hon påträffades efter långvarigt letande, uppger Reuters. Hon hade då suttit fast 20 timmar i den översvämmade grottan. Vattnet hade fört henne uppåt i grottan när den översvämmades, och när det sjönk undan så fastnade kvinnan uppe vid taket. När hon sedan hörde räddningsarbetarna ropade hon på hjälp och kunde räddas, uppger Bangkok Post.

Hänt förut

Khao Sok omfattar två inlandsdistrikt i provinsen Surat Thani, som ligger drygt 60 mil söder om Bangkok. Dess vida regnskogar och talrika grottor gör parken till ett populärt turistmål.

För flera år sedan dödades en belgisk turist i samma grotta under samma omständigheter, uppger BBC.