Rekordökning av hivsmittade

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

252 nya fall av hivsmitta första halvåret 2007 – högsta siffran i Sverige någonsin

153 män och 99 kvinnor i Sverige rapporterades vara hivsmittade under första halvåret i år.

Det är den högsta halvårssiffran sedan man började föra statistik för tjugo år sedan.

– Fler har oskyddad sex i dag än för tio år sedan, anger överläkare Anders Blaxhult på Smittskyddsinstitutet som en förklaring till ökningen.

Rekordökning Aldrig har så många fall av hivsmitta anmälts i Sverige som under första halvåret 2007.
Foto: Arkiv
Rekordökning Aldrig har så många fall av hivsmitta anmälts i Sverige som under första halvåret 2007.

De flesta hivsmittade har smittats genom heterosexuella kontakter, ett faktum som följer mönstret från tidigare år. Det är också så att många smittats i utlandet innan de kommit till Sverige, men det har samtidigt skett en anmärkningsvärd ökning av antalet smittade i Sverige:

Första halvåret i år smittades 86 personer i Sverige, jämfört med en snittsiffra från tidigare år på 40 personer.

Utbrott bland missbrukarna

En bidragande faktor till den siffran är ett utbrott av hiv bland Stockholms narkotikamissbrukare. 29 personer har smittats efter intravenöst missbruk jämfört med en snittsiffra på tolv från tidigare jämförelseperioder. 24 av de smittade kommer från Stockholmsområdet

– Vi såg en ökning i Stockholm redan förra året, säger Anders Blaxhult. Men om smittan kommer från en och samma person eller flera personer går inte att veta.

En mindre ökning har också skett bland dem som smittats heterosexuellt i Sverige. Under första halvåret 2007 anmäldes 17 fall jämfört med ett medeltal på 12 de senaste fem åren, uppger Smittskyddsinstitutet.

Färre skyddar sig

– Det är små tal det handlar om. Men vi ser en ökning även bland andra sexuellt överförda sjukdomar och det misstänker man beror på att fler har oskyddad sex i dag än för tio år sedan.

Även antalet smittade vid sex mellan män har ökat kraftigt. Från ett snitt på 38 anmälda fall per halvår till 62 första halvåret i år.

Medelåldern bland de heterosexuellt smittade är 35 år, bland de smittade homosexuella männen 39 år och bland missbrukarna 40 år.

Totalt har det i Sverige anmälts 7 700 fall

av hiv i Sverige sedan epidemin startade. Av dessa lever cirka 4 000 i landet i dag.

– Man ska vara medveten om att det finns en risk att bli smittad, inte bara av hiv utan av andra sexuellt överförda sjukdomar.

– Det råd man kan ge är att använda kondom. Det skyddar både mot hiv och andra sexuellt överförda sjukdomar, säger Anders Blaxhult.

Publicerad: