Häktad för tvångsgifte

Publicerad:
Uppdaterad:

Fader misstänks ha försökt gifta bort sin 17-åriga dotter mot hennes vilja

En pappa häktades i Malmö på tisdagen på sannolika skäl misstänkt för stämpling till olaga frihetsberövande och grov frihetskränkning. Mannen misstänks ha försökt gifta bort sin 17-åriga dotter utomlands mot hennes vilja.

Dottern kontaktade de sociala myndigheterna och polisen sedan hon fått reda på att familjen skulle resa utomlands.

17-åringen var rädd för att bli bortgift med en man som hon varit förlovad med sedan hon var 14 år.

– Flickan vill inte längre gifta sig med mannen. Varningsklockorna ringer för att det här handlar om heder, säger kammaråklagare Ulrika Rogland.

Skyddat boende

Flickan bor i dag på ett skyddat boende och har ingen kontakt med sin familj. Föräldrarna och ytterligare en släkting polisanmäldes sedan det framkommit uppgifter om att flickan ibland hölls inlåst och att hon misshandlades.

I fredags greps de tre. Modern och släktingen släpptes dock senare.

Kammaråklagare Ulrika Rogland säger att flickan så här långt är trovärdig, men att man samtidigt måste vara försiktig.

– Handlar det om en tonårsrevolt eller finns det annat bakom. Det vi hittills har kunnat kontrollera har visat sig stämma, säger hon. Flickan är livrädd för att bli ivägskickad eller skadad.

Umgåtts frivilligt

Familjen har en annan uppfattning om vad som hänt. Föräldrarna säger att flickan frivilligt umgåtts med den man som hon är förlovad med och att hon själv får välja vem hon vill gifta sig med.

– En sak är att hon frivilligt gick in i förlovningen för mer än två år sedan, säger Ulrika Rogland. En annan sak är vad hon vill nu. Fadern har en massa om eller men för att giftermålet skall kunna avstyras.

Åtal skall vara väckt den 2 oktober. Ulrika Rogland skall nu vidta en mängd utredningsåtgärder och är tveksam till om hon blir klar med åtalet tills dess.

TT

Publicerad: