Shanghai rustar mot supertyfon

avJohan Flinck, Susanna Vidlund, Tobias Österberg

NYHETER

Tyfonen Wipha – med vindstyrkor upp mot 55 meter per sekund – är på väg mot Shanghai i Kina.

Hundratusentals människor har fått fly för att sätta sig i säkerhet.

– Men just nu är det lugnt här, säger svenske Jan Leander som bor i Shanghai till aftonbladet.se.

Foto: AP
Hotas Megastaden Shanghai hotas av tyfonen Whipa – med vindstyrkor på 55 meter per sekund.

Tyfonen Wipha kan vara den värsta tyfonen som drabbat området det senaste årtiondet.

– Den kommer troligtvis att utvecklas till en av de värsta de senaste åren. Vi observerar den fortfarande och det är svårt att ge ett exakt besked, säger en anställd vid landets meteorologiska center på tisdagen.

Wipha rör sig mot den kinesiska östprovinsen Zhejiang och megastaden Shanghai. Hundratusentals människor har fått lämna sina hem som en säkerhetsåtgärd och fartyg har beordrats tillbaka in i hamn.

Med vindhastigheter på uppemot 55 meter i sekunden, har Wipha nuddat Taiwans nordspets och är nu på väg mot Kina med en hastighet av ungefär två mil i timmen, sade centret och beskrev ovädret som en "supertyfon".

Följer prognoserna

Svenske Jan Leander som arbetar för ABB och bor i Shanghai sedan 2,5 år är inte speciellt oroad över det stundande ovädret.

– Nej, tidigare vräkte regnet ner men nu när jag tittar ur så är det helt vindstilla. Men ovädret kommer kanske senare, säger han till aftonbladet.se vid 11.30 svensk tid.

I Shanghai, som har över 14 miljoner invånare, skulle omkring 200 000 människor flyttas under tisdagen till temporära, säkrare bostäder. Jan Leander har läst i lokala medier om att många har evakuerats, men själv stannar han kvar hemma.

– Jag bor ju i en robust kåk så jag tror den klarar sig. Men jag kommer följa prognoserna noga nu och se vad som händer.

Stormen, som rör sig rakt mot Zhejiang, väntas nå det kinesiska fastlandet under natten mot onsdagen eller tidig morgon lokal tid.

– Man får väl se om man kan åka till kontoret imorgon. Jag måste åka över en bro för att komma dit och blåser det för mycket vill jag inte köra där, säger han.

Fotbolls-VM

Tyfonens framfart påverkar nu också fotbolls-VM för damer som spelas i Kina.

Arrangörerna har beslutat att Norge-Ghana spelas på torsdag i Hangzhou i stället för i morgon i Shanghai.

Brasilien-Danmark, som troligen blir avgörande för Sveriges OS-chanser, spelas också på torsdag i stället för i morgon (dock i samma stad: Hangzhou).

I Kina är tyfoner en relativt vanlig företeelse och dödsfall förekommer i samband med ovädren. 1997 dödades 236 personer när tyfonen Winnie drabbade kinesiskt fastland.

Tyfonen Rananim är den starkaste som drabbat kinesiskt fastland sedan 1956. Då dödades nästan 200 personer. Då uppmättes en vindhastighet på 160 kilometer i timmen, vilket motsvarar cirka 44,5 meter i sekunden.