Svenska storföretag hotas av al-Qaida

avAP, Robert Triches

Ericsson, Scania, Volvo, Ikea och Electrolux krävs på ursäkt

I sitt ljudmeddelande hotar Abu Omar al-Baghdadi inte bara Lars Vilks och Ulf Johansson till livet.

Han riktar också ett kraftfullt hot mot en rad namngivna svenska företag.

– Be om ursäkt, annars slår vi till mot dem, säger al-Baghdadi.

I ett försök att tona ner upphetsningen efter publiceringen av Lars Vilks teckning av profeten Mohammed som rondellhund bjöd statsminister Fredrik Reinfeldt i förra veckan in 22 ambassadörer från muslimska länder för ett samtal kring publiceringen.

Då beklagade Reinfeldt den skada som publiceringen kunde ha orsakat, men han sa också att enligt svensk lag kan inte svenska politiker påverka den fria pressen.

"Korsstågsstaten Sverige ska straffas"

Men Abu Omar al-Baghdadi visar föga förståelse för svensk lagstiftning. I ljudmeddelandet kräver han en svensk ursäkt. Om det kravet inte uppfylls kommer "korstågsstaten” Sverige att straffas.

Abu Omar al-Baghdadis organisation Den islamiska staten i Irak kommer då att ”slå till” mot svenska storföretag.

– Vi vet hur vi ska tvinga er till reträtt och tvinga fram en ursäkt, och om ni inte gör det kommer vi att slå mot era storföretag som Ericsson, Scania, Volvo, Ikea och Electrolux, sa al-Baghdadi i meddelandet, rapporterar AP.

Volvo undersöker

Lastbilstillverkaren Volvo vet inte om man kan ta hotet på allvar och tittar på om man måste stärka säkerhetsarrangemangen för koncernens anställda.

– Vi vet inte hur mycket det ligger i det här. Vi får undersöka det. Vi har säkerhetsansvariga som tittar på det. Men det är klart man måste fundera på vad det innebär, säger koncernens presschef Mårten Wikforss till TT.

– Vi har folk som jobbar särskilt med frågor kring säkerhet inom koncernen. De kommer naturligtvis titta noga på detta.

Al-Qaida i Iraq tros ligga bakom aktioner i Jordanien och har möjligen kopplingar till militanta grupperingar i Libanon. Men det är inte känt om de har några direkt kopplingar till grupper i Europa, uppger AP.